Nyheter

Lugnande besked om distriktssköterskemottagning

FÄRLÖV. Många pensionärer i Färlöv har under senare tid varit oroliga för att deras distriktssköterskemottagning skulle vara hotad igen. Ett extra möte mellan PRO och sjukvårdsdistriktets ordförande Per-Ingvar Johnsson (c) i veckan har dock lugnat. – Vi känner oss lugnare, även om vi inte fått några garantier, säger Anne-Marie Johansson i PRO.
Nyheter • Publicerad 18 januari 2001

Grunden till oron är att primärvårdschefen Lars Åke Johnsson i ett arbetsmaterial om framtida besparingar har nämnt att det skulle kunna vara möjligt att dra in samtliga fristående distriktssköterskemottagningar och ha dessa distriktssköterskor på "sin" vårdcentral. Fristående mottagningar har till exempel både Färlöv och Önnestad.

"Sin" vårdcentral är i de här fallen den i Riksens Ständer, mitt i Kristianstad, eftersom något nytt vårdcentralsbygge på Långebro aldrig kommit igång. Det blev för dyrt.

Anne-Marie Johnsson säger att oron för att distriktssköterskan skulle byta lokaler också kan bero på missuppfattningar. Det har hänt att en lapp på dörren i Färlöv talat om att distriktssköterskan tjänstgör i Önnestad.

– Om någon varit sjuk har det hänt att distriktssköterskan fått flytta på sig till Önnestad. Det beror på att distriktssköterskorna inte får jobba ensamma, av säkerhetsskäl. Det får man ju förstå.

Hon säger också att PRO-arna i Färlöv – ett 40-tal var med på mötet – är nöjda med den utförliga beskrivningen de fick av Per-Ingvar Johnsson. Han berättade bland annat att det inte finns något beslut, och inte heller något beslutsförslag, om att stänga i Färlöv. Det är inte aktuellt att säga upp lokalerna.

Däremot är distriktssköterskelokalerna i Önnestad uppsagda. Inte för att man tänker flytta därifrån, utan för att förhandla om en billigare hyra.

Per-Ingvar Johnsson sa också att han själv inte kommer att medverka till en stängning av distriktssköterskemottagningen i Färlöv. Men han påminde också om att han tidigare blivit "överkörd". Den gången gällde det stängning av distriktssköterskans mottagning i Rinkaby.

gunilla.ingels@kristianstadsbladet.se

Fotnot: För tre år sedan hängde distriktssköterskans lokaler i Färlöv i luften senast. Efter massiva protester, från bland andra PRO och s-föreningen, blev det ingen förändring.

Av Gunilla Ingels 044-18 55 38
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.