Nyheter

Majblomman säljs ännu

Nyheter • Publicerad 4 maj 2005

God vårmorgon! Äntligen, som Gert Fylking brukar säga, kom vårvärmen. Tisdagen bjöd på en morgon då fåglarna kvittrade så man knappt kunde försova sig, vildkaninerna ystert hoppade omkring i trädgården och glatt mumsade i sig allt som växt upp, och en temperatur som lovar gott inför resten av året. Om inget annat vet vi att det blev en sommar i år med – i år inföll den en tisdag.

Men än är det bara maj. Vilket får en kvinna i Kristianstad att undra:

– Hur är det med majblomman nu för tiden? Jag har försökt att köpa en, men hittar ingen som säljer. Har man helt upphört med den verksamheten?

Inte alls. Majblomman säljs fortfarande, och gav i fjol 40 miljoner kronor i insamlade medel. Av dessa delades 24 miljoner ut direkt till enskilda barn via lokala Majblommeföreningar. Omkring 150000 barn lever i fattiga familjer i Sverige, och en del hör av sig via brev och söker hjälp.

Blomman säljs som bekant av barn mellan nio och tolv år, när barn hjälper andra barn. I år inleddes försäljningen 12 april och höll på i drygt två veckor. Det kan tänkas att det är därför kvinnan missat blommorna.

Men vill hon hjälpa kan hon fortfarande göra det. Majblommans postgiro är 90 1907-6 och de tar emot gåvor året om. Att det är ett 90-nummer betyder att de står under tillsyn av Stiftelsen för insamlingskontroll.

Vackra dagar ska flaggor och fanor fladdra i brisen. Ove i Göinge håller helt med Brobybon som är upprörd över att flaggan inte hissas i skolan och prästgården på flaggdagar.

– Nu är det snart skolavslutning, får vi då också se tomma flaggstänger? Jag tycker det ingår i ens uppfostran att man ska visa vördnad och hedra landets symbol.

En kvinna i Knislinge håller också med:

– Det är likadant här i Knislinge. Flaggstängerna på allmänna platser står tomma de flesta flaggdagar som inte infaller på en vardag.

Knislingekvinnan fortsätter:

– Men det verkar finnas pengar till andra saker här i kommunen. Att man kan ge avgångsvederlag i ett år till en socialchef som slutar, det är magstarkt.

Flera andra har också ringt jourhavande under tisdagen för att uttrycka sitt missnöje över detta.

– Med tanke på hur kärv en kommuns ekonomi alltid är, så undrar jag vilken verksamhet som kommer att bli utan medel. För någonstans måste pengarna tas ifrån, säger en kvinna från Kristianstad.

Dags för lite efterlysningar? Erling Persson och hans bror blev av med en båt under helgen. Den stals från motorbåtklubbens kaj vid Lastageplatsen.

– Det är en vit Askelade, en öppen plastbåt, med en svart Mercurymotor. Beteckningen på båten är EBC 95. Om någon ser den får ni gärna kontakta polisen, säger han.

Trädgårdsföreningen i Kristianstad arrangerade växtbytardag på Kjugekull i helgen. Efter det har Maud Westesson hittat dels en barnklocka, dels en kasse med två växter i.

– De återfås mot beskrivning om man ringer mig, på telefon 044-53100, säger hon.

En Öllsjöbo har fått nog av att se på ruinerna efter auktionshallen i Öllsjö.

– Den blev pyromanens rov i augusti 2004. Sedan dess har resterna av den gamla djurauktionshallen bara stått kvar och det enda som hänt är att ett staket satts upp runtomkring. Men nu borde ägarna Swedish Meats snart göra något åt eländet.

Slutligen ett inpass från historiskt intresserade Anders, som vill rätta Herman Nilsson från Åhus:

– Det var ingen moderat regering som beordrade ut militärerna i Ådalen 1931. Den regeringen leddes av C-G Ekman, som var frisinnad. De frisinnade gick senare ihop med liberalerna och blev folkpartiet, så man kan snarare säga det var en folkpartistisk regering. Alla partier har väl en mängd synder i sin historia som de inte har bett om ursäkt för.

Signaturen "borgare" är på samma linje:

– Man kan väl inte dra upp det som hände för 74 år sedan och skylla det på dagens moderater! Det är inte konstigt att det här landet går i stå, om man bara tänker på hur det var förr och vilka fel som gjordes då. Blicka framåt istället, se vad som måste ändras, och sluta tjafsa om forntiden.

Clifford Johansen

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.