MAJSEN – gudarnas mat
Tandkräm, whisky och bilar - majs ingår i tusentals produkter. Det är alltså inte bara vid matbordet du tar del av majsens välsignelser, utan hundratals gånger per dag.
Majs är den mest odlade växten i USA. Den mesta majsen blir foder, en del blir stärkelse till industrin, en del blir frukostflingor, popcorn eller hamnar i burkar. En bråkdel säljs färsk.
I borrhål i Mexico City har man hittat mer än 80000 år gammal majspollen. I många sydamerikanska länder utgör majsen basföda. Majsen blir bröd (tortillas), gröt eller polenta. Den ingår i grytor och bränns till sprit. Enligt indianerna var majs gudarnas mat. Människan var också skapt utifrån majs. I Nordamerika räddade den många nybyggare från svält.
Majs passar bra kokt i sallader, i soppa, på grillen, i salsor/röror, i bröd eller grytor.
Passa på och lägg upp ett lager i frysen. Plocka fram en kastrull eller panna där majskolvarna får plats. Koka upp saltat vatten (1 matsked till 2 liter). Skala bort bladen runt kolvarna och koka i 12 - 15 minuter. Servera eller skölj i kallt vatten. Vispat smör med mer hetta är gott till kokta majskolvar. Passar också som aromsmör till kött och fisk. Vispa 100 gram rumsvarmt smör med 0,5 teskedar chiliröra (sambal oelek) samt salt och vitpeppar. Koka majsen, spola i kallt vatten och skär loss majsen. En kolv blir cirka 1,4 deciliter majs. En rätt i gränslandet mellan frukost och lunch. Passar både med stekt bacon och med tomatsås smaksatt med tabasco och naturell yoghurt.
4 portioner
4 majskolvar, cirka 5 dl
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 ägg
Cirka 2 dl mjölk
1. Koka majskolvarna och avkorna dem.
2. Blanda mjöl, bakpulver och majskorn. Rör i ägg till en smet. Späd med mjölk till en jämn smet.
3. Stek i smör. Bjud på soppkväll. Bröd till är ett måste. Olivsmör till ger lite omväxling. En klick crème fraiche mot slutet höjer smaken. Soppa ger utrymme för mastigare kakverk efteråt, exempelvis äppelkaka.
4 portioner
1 gul lök
10 cm purjolök
2 krm spiskummin
4 msk olivolja
1 liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
5 majskolvar, cirka 6 dl
2 dl crème fraiche
1. Koka och avkorna majsen.
2. Skala och hacka lök. Fräs några minuter i olivolja med spiskummin.
3. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Koka upp och tillsätt majs.
4. Mixa soppan med stavmixer eller i mixer. Smaka av med salt och vitpeppar. Sila eventuellt. Servera med en klick crème fraiche utrörd mot slutet. Garnera med grovt hackad bladpersilja vid festligare tillfälle. 50 g jäst
1 liter vetemjöl
0,5 liter grahamsmjöl (eller ytterligare vetemjöl om du vill ha helt vitt bröd)
6 dl vatten
2 hackad gul lök
1 tsk gurkmeja
1 tsk salt
0,5 dl olja
1. Smula jästen och lös upp i lite av vattnet, som ska vara fingervarmt. Torrjäst blandas direkt i mjölet och tar lite längre tid att jäsa.
2. Tillsätt lök, gurkmeja, olja och salt. Arbeta ner mjölet tills det blir en deg.
3. Låt jäsa en timme under bakduk. Knåda degen och forma två limpor.
4. Låt jäsa en timme till och grädda på 220 grader i cirka 20 minuter eller tills de fått fin färg och är hårda på undersidan. 1 dl urkärnade svarta oliver, gärna kalamata
200 gram rumsvarmt smör
Finhacka eller mixa oliver. Blanda med smör. Smaka av med vitpeppar. En enkel och vacker rätt mitt på bordet som ger mat åt många. Som pricken över i, ett glas rött samt naturell matlagningsyoghurt. Kanske smaksatt med några matskedar kokosflingor. Ett rustikt bröd med olivsmör passar till.
6 - 8 portioner
2 medelstora gula lökar
2 klyftor vitlök
3 msk olja eller smör
4 dl ris
8 dl hönsbuljong
1 burk hela tomater
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
4 krm chilipulver
1 krm timjan
4 majskolvar, cirka 5 dl
3 paprikor av olika färger
500 g stark korv som chorizo
1 grillad kyckling.
300 g rensade räkor
1. Hacka lök och pressa vitlök. Fräs i olja i en stor gryta.
2. Tillsätt ris och låt stek en minut. Häll i vatten och tillsätt buljongtärning, tomater och kryddor. Lägg på lock och koka på svag värme 20 minuter eller tills vätskan kokat in.
3. Rensa kycklingen och dela i bitar.
4. Strimla paprikan, avkorna majsen och fräs i en panna.
5. Skär korven i bitar. Vänd ner kycklingkött, korv, majs och paprika i riset. Smaka av, tilsätt eventuellt mer kryddor. Skala räkorna om det behövs och vänd ner dem sist. Det här är min alternativa pizzasallad. Prova till hemmagjord tjock panpizza. Mycket smaskig också till annat som stekt kyckling, fläskfilé, kotlettrad eller fisk. Då gärna med klyftpotatis.
4 portioner
4 dl kokta svarta bönor
2 majskolvar, cirka 3 dl
2 avokado
1 röd paprika
0,5 dl olivolja
1 lime
1 tsk socker
1. Skär avokado och paprika i bitar.
2. Blanda med bönor, majs, olja, saft från limefrukten samt socker. Smaka av med salt och peppar. Potatismos blir mycket gott med söt majs och fyllig svamp. Förslagsvis trumpetsvamp, ostronskivling eller kantarell. Rör ner kokt majs, fräst svamp samt smör i lätt mosad potatis. Salta och peppra efter smak. Mycket gott till vilt, lamm och andra kötträtter. Prova kokt majs i stuvade makaroner. Servera som vanligt till exempelvis stekt falukorv. Blanda kokt pasta med kokt majs, tomatsås och stekt bacon i bitar. Smaka av med salt och vitpeppar. Wrap med kokt majs, fräst köttfärs, bönor, ost, tomatsalsa, kokt ris och strimlad sallad. Majs och kycklingpaj. Gör en pajdeg (3 dl vetemjöl, 125 g smör, 2 msk vatten). Baka av och fyll med grillad kyckling i bitar, kokt majs, finhackad lök samt hackad soltorkad tomat. Fyll på med äggstanning (4 ägg, 4 dl mjölk, 1,5 dl riven ost, salt och peppar). Baka i 200 grader tills äggstanningen stelnat. Tonfisk och majsröra är god att fylla större mackor med exempelvis ciabattas. Blanda tonfisk med crème fraiche och majonnäs. Tillsätt kokt majs samt finhackad selleri. Smaka av med salt, vitpeppar och cayennepeppar.
HENRIK MATTSSON/PM