Annons
Nyheter

Makten över vattnet

Nyheter • Publicerad 22 september 2003

Ny bok

Ann-Christin Sjölander Holland: "Vatten – rättighet eller handelsvara?" (Agora)

Annons

Vatten är en mänsklig rättighet, menar nog spontant de flesta. Men verkligheten ser mycket annorlunda ut runt om i världen. Med Världsbanken och Internationella valutafonden som pådrivare (för att inte säga "påtvingare"), har allt fler regeringar gått med på att sälja ut och privatisera offentliga verksamheter, också vattenförsörjningen.

Makten över världens vatten håller på att flyttas över från Staten till Marknaden. Alltihop startade med Margaret Thatcher, som 1989 sålde ut Englands vatten- och avloppsförvaltning i enlighet med EU:s olika vattendirektiv.

Ann-Christin Sjölander Holland är journalist på Kommunalarbetaren. Under lång tid har hon granskat privatiseringarna av offentlig sektor, i Sverige och på annat håll. I debattboken Vatten – rättighet eller handelsvara? tar hon ett samlat grepp på vattenfrågan. Hur har vatten allt mer kommit att betraktas som en kommersiell vara och allt mindre som en rättighet för alla?

Sjölander Holland har rest världen runt och intervjuat företagsledare, bankfolk, politiker, fackföreningsmänniskor och engagerade medborgare. Det är tydligt att synen på vatten – en vara eller en rättighet – skiljer sig starkt åt olika grupper emellan. Det blir också tydligt att den pågående kommersialiseringen av vattnet, själva grundförutsättningen för liv, tagit många på sängen. I vilket land har det förts offentliga diskussioner, bedrivits studiecirklar, folkomröstats etc om hur vi vill att den ändliga resursen vatten ska fördelas och ägas?

Några få stora företag dominerar marknaden: Suez, Veolia (Vivendi), Thames Water, RWE. Med stöd av Internationella valutafonden, Världsbanken, Europas regeringar och olika internationella organ, tvingar de sig på utvecklingsländerna. Om ni inte privatiserar får ni inga utvecklingslån, inga krediter, inga gynnsamma handelsavtal …

Företag vill tjäna pengar på vattnet, vilket leder till att ett av syftena från början med att privatisera inte uppnås: de allra fattigaste får aldrig vatten draget till sina byar och slumområden eftersom de inte har råd att betala.

Men också i rika länder som Sverige kampanjas det för att privatisera, och i Karlskoga, Norrköping och Norrtälje sköts redan Va-servicen av privata företag. David Boys, som arbetar för Iska (Internationalen för stats- och offentliganställda), skräder inte orden:

De offentliga myndigheterna svälts ut av ett internationellt ledarskap som är besatt av att hjälpa de privata företagen. Besluten fattas på global nivå, där de som berörs, de kommunala vattenanläggningarna, inte har något inflytande på vad som sker.

Boken ger i reportagets form många exempel från hela världen på hur illa det kan gå när en mänsklig rättighet som vatten förvandlas till en handelsvara. Men Sjölander Holland lyfter även fram exempel på att protester lönar sig: 1999 kom det utlandsägda Aguas del Tunari till Cochabamba i Bolivia för att i fyrtio år sköta vatten och avlopp. Efter drygt sex månader ledde folkliga protester till att företaget fick bryta kontraktet och drar sig tillbaka.

FN:s kommitté för ekonomiska, kulturella och sociala rättigheter förklarade under 2002, att vatten ska behandlas som en social och kulturell förnödenhet, en mänsklig rättighet och inte endast en ekonomisk vara. Vatten är ett måste för ett hälsosamt och värdigt liv.

Annons

Sjölander Hollands bok är viktig och förhoppningsvis kan den sätta igång en nödvändig diskussion i vårt land. Den globala strategin för att göra vatten till en kommersiell handelsvara är än så länge framgångsrik.

Vatten – rättighet eller handelsvara? är en historik och ett debattinlägg, men den formar sig också till ett försvar för tanken att vatten är en rättighet som bäst hanteras av det offentliga. Vattenfrågan rymmer dock mer: den kan diskuteras ur ett könsrollsperspektiv, för vilka är det som i fattiga länder bär vatten kilometerlångt, dag efter dag, och av vilket kön är de barn, som får offra tiden i skolan för att bära vatten?

Kaj Svensson

kultur@kristianstadsbladet.se

"Krig om vattnet" är titeln på en ny bok av den indiska miljö- och människorättsaktivisten Vandana Shiva. Ordfront ger nu ut den på svenska. De ger även ut hennes bok "Skydda eller skövla? - patent, etik och nykolonialism". Shiva kommer till årets Bokmässa i Göteborg (25-27/9).

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons