Annons
Nyheter

Man gripen för mordet på utrikesminister Anna Lindh

Den 35-årige mannen, som anhållits i sin frånvaro för mordet på Anna Lindh har gripits i Solna, uppger Kurt-Erik Hansson, vakthavande vid Stockholmspolisen, för TT.
Nyheter • Publicerad 16 september 2003

35-åringen är tidigare dömd för flera brott. Bland annat brott mot knivlagen.

Den misstänkte 35-åringen greps vid en restaurang utanför Råsundas östra läktare, uppger Kurt-Erik Hansson, vakthavande befäl vid polisen i Stockholms län, till TT.

Annons

Och ni är säkra på att det är rätt man?

– Ja, ja, det är han, säger Hansson.

Han uppger dock att han inte vet hur dags gripandet skedde.

Den 35-årige mannen är skäligen misstänkt för mordet.

– Det är den lägsta misstankegraden, säger Lars Grönskog, informatör vid Stockholmspolisen.

Mannen skulle enligt Grönskog förhöras så fort som möjligt.

Mannen anhölls i sin frånvaro sedan klockan 21.45 på måndagen. Polisen vill inte berätta några detaljer om varför mannen är misstänkt.

En central poliskälla har bekräftar för TT att den anhållne mannen är 35-åringen.

TT:s kartläggning visar att 35-åringen finns i 18 avsnitt i belastningsregistret. Han är inte dömd till några längre fängelsestraff. Det längsta hittills är åtta månader för grovt bedrägeri.

Han dömdes första gången 1987 för övergrepp i rättssak och sedan har det fortsatt med bland annat stölder, skadegörelse, snatteri, hemfridsbrott, våld och hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd samt brott mot knivlagen.

Annons

Av en personutredning som gjordes i början av hans brottsliga bana framgår att han hade anpassningsproblem redan under skoltiden. En rättspsykiatrisk undersökning, som gjordes 2002, visade dock att han inte led av någon allvarlig psykisk störning.

Har flyttat runt

Han har under långa perioder saknat fast bostad och har bland annat flyttat runt mellan olika "svarta" lägenheter i Stockholm.

Mannen har, inför domstol, sagt sig ha problem med alkohol och att han dricker i perioder. Han säger sig också missbruka kokain.

Beskedet om anhållandet kom strax efter klockan 18 på tisdagskvällen. Obekräftade uppgifter om att någon anhållits cirkulerade under hela eftermiddagen, men vid polisens dagliga presskonferens i polishuset på Kungsholmen klockan 15 valde länspolismästarens presstalesman Stina Wessling att inte kommentera saken.

Enligt uppgift till TT skulle polis tidigare på tisdagen ha skickats för att ta in flickvännen till den man som tros vara den så kallade NK-mannen till förhör.

Det skulle i så fall betyda att mannen är identifierad.

DNA säkrat

NK-mannen – som kan vara identisk med den gripne – bär på bilderna keps. Polisen hittade en sådan längs förmodade flyktvägen. DNA har säkrats från kepsen, men i polisens person- och spårregister har det inte kunnat bindas till någon viss person.

Samtidigt har också Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) arbetat vidare.

Annons

– Vi har säkrat spår på kniven och det är prover från det materialet som ska gå iväg till Storbritannien, säger Thomas Johansson, informationsansvarig på SKL, till TT.

Rikskriminalpolisen har också arbetat fram en gärningsmannaprofil. (TT)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons