Annons
Nyheter

Många gräsbränder i nordöstra Skåne i påsk

Påskdagen. Uppdaterad senast 14.11 och 14.27 och 16.47 Räddningstjänsten i nordöstra Skåne har hitills under påsken ryckt ut och släckt flera gräsbränder. Klockan 14.05 i dag kom larm om en gräsbrand i Bjärlöv.Den rapporteras vara av mindre omfattning.Branden är nu släckt. Senare på eftermiddagen kom larm om en skogsbrand i Visseltofta. Räddningstjänsten lyckades också snabbt få den under kontroll. Klockan 14.06 utlöstes ett automatiskt brandlarm på Danogips i Åhus. En tankbil dirigerades till Bjärlöv, medan släckbil 101 tillsammans med stegbilen och räddningsstyrkan i Åhus ryckte ut för att kontrollera automatlarmet. Det visade sig bero på ett tekniskt fel.
Nyheter • Publicerad 15 april 2001

Räddningstjänsten fick klockan 10.20 på påskdagen larm om en gräsbrand på Södergatan i Glimåkra. Det var en eldning av ris i en trädgård som spridit sig till bland annat grannens häck. Redan innan första brandbilen kommit fram till platsen fick räddningstjänsten ett nytt samtal om att villaägarna hade branden under kontroll. Därmed kunde man blåsa faran över.

På påskafton kom larm om gräsbränder i bland annat Tormestorp, Vittsjö, Häljalt och Luhr.

Annons

– Gräsbränderna har haft mindre omfattning tack vare att vi fått larmen så snabbt, berättar brandmästare Leif Nilsson på räddningstjänsten i Hässleholm för kristianstadsbladet.se.

Den senaste tidens sol, värme och blåst har gjort att det för närvarande är ovanligt torrt i skog och mark. Fjolårsgräset ligger kvar och är mycket lättantändligt.

– Vi uppmanar därför till stor försiktighet i samband med eldning, säger Leif Nilsson.

Räddningstjänsten uppmanar också att endast grilla på särskilda grillplatser eller i grillar samt att inte kasta ifrån sig fimpar i naturen.

Lennart Svenezon

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons