Annons
Nyheter

Många mord pressar Skånepolisen

Mordet på en 22-årig man i Malmö på tisdagsmorgonen var det tionde mordet i Skåne det här året. Bara under sommaren har det inträffat sju mord och länskriminalens resurser är hårt ansträngda.
Nyheter • Publicerad 22 augusti 2001

– Om det här håller i sig blir utredningsarbetet lidande. Vi får bekymmer med uthålligheten och det kan ge oss sämre uppklarningsprocent, säger Peter Tjäder, chef för länskriminalen i Skåne till TT.

I Skåne är det länskriminalen som utreder alla mord och grövre våldsbrott. De senaste månadernas många brott och framförallt mord har gjort att resurserna är maximalt uttänjda.

Annons

Sedan början av maj har det begåtts sju kända mord i Skåne. Länskriminalen står just nu med sju pågående mordutredningar.

– Det är en mycket pressad situation. Vi är inte dimensionerade för att klara av sju spaningsmord på samma gång, säger Peter Tjäder.

Också under 1999 var länskriminalen hårt ansatt av mordutredningar. Då inträffade 17 mord under året, bland dem trippelmordet i Klippan.

Magnus Olsson/TT

För att klara av situationen lånar länskriminalen in personal från de olika polisområdena och från riksmordkommisionen. Uppklarningsprocenten för mord är hög i Sverige; under 1999 och 2000 klarade länskriminalen upp 97 respektive 100 procent av morden, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons