Nyheter

Många nyheter i årets deklaration

Nu är det snart dags för den årliga självrannsakan. Och det kan faktiskt vara idé att börja litet tidigare än vanligt i år. Nyheterna i självdeklarationen är ovanligt många.
Nyheter • Publicerad 16 mars 2008
Det är ovanligt många nyheter i årets deklaration. Bild: Scanpix
Det är ovanligt många nyheter i årets deklaration. Bild: ScanpixFoto: 

Jobbskatteavdrag, skattereduktion för hushållstjänster, ändrade avdrag för resor och övriga avdrag, lånedatorer, slopad förmögenhetsskatt, uppskov vid bostadsförsäljning, trängselskatten och ändrade blanketter kan göra det svårare än vanligt att manövrera rätt.

Men använd för Guds skull möjligheten att deklarera via nätet - uppmanar Skatteverket. Det underlättar både för dig och för verket.

- Vi älskar elektroniska deklarationer. I år är det bara några tusental som inte kan deklarera elektroniskt, säger Skatteverkets chef Mats Sjöstrand. Mycket av det nya behöver den enskilde inte bry sig särskilt mycket om:

- Det mesta av det nya klarar arbetsgivarna och vi av. Man behöver till exempel inte bry sig om jobbskatteavdraget, det finns redan klart, säger skattedirektör Björne Sjökvist.

Att förmögenhetsskatten slopats är heller inget som den enskilde behöver bry sitt huvud med. Skatteverket har ordnat den saken.

- Men söker du skattereduktion för hushållsnära tjänster ska du skriva en särskild ansökan, påminner Sjökvist.

Det ingår inte i själva deklarationen utan ansöks separat. Och ansökan måste vara inne senast den 5 maj (samma datum som deklarationen senast ska lämnas in). Missar man det datumet fryser pengarna inne. Att deklarera inkomster av kapital har också förenklats. Blanketten är omgjord och mindre krånglig att fylla i. Tidigare gjorde väldigt många fel, ofta till sin egen nackdel.

Nytt för i år är att man också kan deklarera försäljning av småhus och bostadsrätt elektroniskt.

Om man gör en vinst på försäljningen av bostaden kan man skjuta upp skatten på en del av den vinsten. Har man ett tidigare sådant uppskov kan man nu också göra en frivillig inbetalning för att sänka summan. Det kan löna sig eftersom enligt de nya reglerna kring fastighetsbeskattningen ska också den som har gamla uppskov betala 0,5 procent i ränta.

Nytt för i år är också att avdrag för resor mellan bostaden och arbetsplatsen bara får göras för belopp som överstiger 8000 kronor. Tidigare var gränsen 7000 kronor. Gränsbeloppet för övriga avdrag höjs till 5000 kronor. Att ha en lånedator värderas till 2400 kronor. Nytt är också att trängselskatten är avdragsgill för resor i tjänsten eller resor till och från arbetet.

Ska du följa Skatteverkets maning och deklarera elektroniskt finns två säkerhetsnivåer. Med en säkerhetskod kan du godkänna de av Skatteverket redan ifyllda uppgifterna om dina inkomster och annat. (Sedan du förstås har kontrollerat dem mot de kontrolluppgifter du fått från arbetsgivare och banker). Du kan också göra avdrag för resekostnader. Säkerhetskoderna finns på specifikationen i inkomstdeklarationen som du får på posten från Skatteverket.

Men ska du ändra i de på förhand inskrivna uppgifterna, göra tillägg eller lämna olika bilagor måste du ha en e-legitimation. Den skaffar du enkelt via din bank eller via Telia.

De som inte kan deklarera via internet är barn under 16 år som behöver en e-legitimation, personer som saknar eget personnummer eller om den som företräder en avliden person. (TT)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.