Annons
Nyheter

Mannen i svart har avlidit

Johnny Cash är död. Countrylegenden med smeknamnet The man in black avled på fredagen, 71 år gammal, på ett sjukhus i Nashville. Dödsorsaken var hjärtstillestånd efter komplikationer på grund av diabetes, uppger nyhetsbyrån Reuters. Cash dog fyra månader efter hans hustru June Carter Cash, som gick bort i maj.
Nyheter • Publicerad 12 september 2003
Johnny Cash – the man in black – har avlidit, 71 år gammal. BILD: PRESSENS BILD
Johnny Cash – the man in black – har avlidit, 71 år gammal. BILD: PRESSENS BILDFoto: 

Med Johnny Cashs död har countrymusiken förlorat en av sina stora. Han blev en legend under sin livstid, inte bara för sin musik utan minst lika mycket för sitt destruktiva leverne.

Johnny Cash knarkade och slogs och underhöll gärna myten om att han faktiskt hade skjutit en man "bara för att se honom dö", som han sjunger om i Folsom prison blues. Men sedan slutet av 60-talet levde han ett lugnare, nyktrare liv tillsammans med sin fru June Carter Cash, som han gifte sig med 1968.

Annons

Johnny Cash föddes i Kingsland, Arkansas, 1932 och flyttade till Memphis 1955. Han fick kontrakt med Sam Phillips på legendariska Sun Reocrds, samtidigt som en viss ung lastbilschaufför vid namn Elvis Presley började göra sig ett namn på samma skivbolag.

På Sun Records spelade även Jerry Lee Lewis och Carl Perkins in musik och de fyra lade grunden för rockens kommersiella genombrott i slutet av 50-talet. Men Johnny Cash var inte rockartist, men han var heller inte en renodlad countrysångare. Han lyckades finna en egen genre någonstans däremellan och med en image som stenhård man – en rebell, alltid klädd i svart. Därav smeknamnet The man in black. Han var vid sin död den ende artist som blivit invald i såväl rockmusikens hall of fame, som motsvarigheterna för countrymusik och låtskrivare.

Johnny Cash albumdebuterade 1957 och i samma veva fick han sin första stora hit, I walk the line, som såldes i över två miljoner exemplar i USA. Det flitiga turnerandet tog ut sin rätt - Johnny Cash missbrukade droger för att orka med turnélivet. Det var först med blivande frun June Carters hjälp som han lyckades komma ur sitt missbruk. Deras bröllop 1968 sammanföll med en kreativ höjdpunkt för Johnny Cash – albumet Johnny Cash at San Quentin.

Johnny Cash hade alltid ett gott öga till interner och slogs för deras rättigheter. På 60 och 70-talet började han engagera sig mot bland annat Vietnamkriget och för indianernas rättigheter i USA.

På 1980-talet började skivförsäljningen dala för Cash, men tack vare sitt samarbete med Waylon Jennings, Willie Nelson och Kris Kristofferson i supergruppen Highwaymen höll han ändå en ganska hög profil. På 90-talet började en yngre generation få upp ögonen för den tuffe Cash. 1993 kom han i kontakt med Rick Rubin som producerade American recordings, en slags comebackplatta för den då 61-årige Johnny Cash.

Han har sedan dess fortsatt samarbetet med Rick Rubin och så sent som i fjol kom den senaste skivan. Den innehöll en uppmärksammad version av Depeche Modes Personal Jesus och Hurt, en låt av Nine Inch Nails, som blev nominerad till flera priser på MTV Video Music Awards i augusti.

Det planeras en film om hans liv. Joaquin Phoenix gör huvudrollen, med Reese Witherspoon i rollen som hans fru June Carter Cash. (TT Spektra)

Mikael Forsell

STOCKHOLM ROCK
STOCKHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons