Nyheter

Maria Fagerberg: Lingonstigen 114

Lingonstigen 114 handlar om en vanlig familj som lever Svenssonliv i ett familjärt område. Vardagen rullar på fram tills en dag då mamma Susanne inser att något inte står rätt till med dottern Embla som står på språngbrädan till gymnasiet.
Nyheter • Publicerad 20 april 2009

Långa nerdragna tröjor över armarna, blicken som inte vill möta någons och en blogg som vittnar om fruktansvärt lidande och mörker. Susanne vet att dottern måste få hjälp, men vad gör man som förälder när varje instans nekar och bemöter med att säga att det är vanligt att tonåringar blir deprimerade eller att det snart går över? Förtvivlans bägare rinner över för hela familjen när ingen hjälp finns att få och situationen och skärsåren blir allvarligare och djupare.

Denna mor-dotter-skildring är gripande, men bokens någorlunda långsamma tempo tillåter dig att gå ifrån ibland och ta en nypa luft. Boken fick mig att fundera varför dagens ungdomar mår så dåligt och vilken hjälp det finns att få för hela familjen? Det är inte bara en individ det handlar om, utan en hel familj.

Anna Feldt
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.