Annons
Nyheter

Mat i korthet

Nyheter • Publicerad 17 januari 2001
Fisk – alltmer sällan på matbordet Bild: SCANPIXFoto: 

Matgaranti för veganer

VEGANER. SSU kräver att alla veganer i landets skolor ska få matgaranti. Ungdomsförbundet anser att alla har rätt att av personliga eller principiella skäl avstå från att äta kött och mejerivaror i skolan. Nu vill SSU att regeringen tar initiativ till en matgaranti för veganer, eftersom det kan vara svårt för den gruppen att tillgodose kostbehovet. Elever som väljer veganmat eller vegetarisk kost ska dessutom erbjudas råd och stöd från skolhälsovården, föreslår SSU. (PM)

Annons

Fisk sällsynt på menyn

FISK. Svenskarna äter allt mindre fisk. Det visar en undersökning som Sifo har gjort. Enligt undersökningen äter 35 procent fisk en gång i månaden eller aldrig, medan 60 procent gör det någon gång i veckan. Minst fisk äter personer i åldersgruppen 15-29 år, av dem svarar 12 procent att de nästan aldrig äter fisk. Undersökningen har gjorts på uppdrag av ett företag som tillverkar kosttillskott med de fettsyror som finns i fisk. (PM)

Absinten är tillbaka

DRYCK. Nu kan man i Kanada köpa absint, den farliga dryck som är förbjuden i stora delar av världen. Uppfunnen av Henri-Louis Pernod 1797 förbjöds absint i Frankrike 1915 efter att ha gjort konstnärer som Vincent van Gogh och August Strindberg galna eller i varje fall höggradigt berusade.

Myndigheterna i Kanada har godkänt en variant av absint med en mindre mängd av vissa ämnen som tros ha lett till de oönskade mentala tillstånd som drabbade poe ten Paul Verlaine och andra. Länge var Portugal det enda land där riktig, stark absint kunde saluföras. Sedan en tid är varianter populära i Spanien och Storbritannien. (TT-AFP)

Är bagel varm mat?

BAGEL. En 18 månader lång skattetvist har nu äntligen fått sin lösning i Storbritannien. Den delikata frågan gällde definitionen av varm färdiglagad mat – eller snarare om en bagel är att betrakta som sådan. De tyckte skattemyndigheterna, kanske för att momsen är högre på varm mat än på kall. Bagel-bagaren, en stor amerikansk kedja, höll inte med.

Anledningen till att man värmer en bagel är att den då får en trevligare konsistens, hävdade bagaren. Men det argument som till sist övertygade skattemyndigheten var att en bagel visserligen är varm när man köper den, men har hunnit svalna när man kommer hem och att man följaktligen äter den kall. Bagel-bagaren kan därmed räkna med att få tillbaka 900000 kronor i inbetald moms och 750000 för advokatkostnader. (TT-DPA)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons