Annons
Nyheter

Med blicken riktad mot arkitektur

Nyheter • Publicerad 18 januari 2001
Marita Ulvskog invigde Arkitekturåret på onsdagskvällen i Arkitekturmuseets och Moderna museets gemensamma lokaler.
Marita Ulvskog invigde Arkitekturåret på onsdagskvällen i Arkitekturmuseets och Moderna museets gemensamma lokaler.Foto: Kulturminister

Arkitekturåret 2001 har börjat. Tanken är att intresset och förståelsen för god design och arkitektur ska öka under det kommande året. Målet ska nås genom en rad utställningar, olika sorters tävlingar, projekt, studiecirklar och seminarier.

Med tanke på det stora intresset som de senaste åren omgivit formgivning och design, är det svårt att tänka sig en bättre grogrund för ett år i arkitekturens och designens tecken.

Annons

När kulturminister Marita Ulvskog på onsdagen invigde Arkitekturåret gjorde hon det med förhoppningen om att det inte skulle visa sig bli ”ett tillfälligt bloss” som inte lämnar någonting bestående efter sig. I stället hoppades hon att så många som möjligt skulle tänka mer medvetet på hur de miljöer de vistas i egentligen är utformade.

Marita Ulvskog sade att frågan om hur boendet i Sverige kommer att se ut i framtiden intimt förknippad med hur välfärden utformas. Liknande tankar om det gemensamma ansvaret för de miljöer och de skilda boendeområden som staden erbjuder sina invånare hade författaren Björn Ranelid.

– Man borde kunna kräva av varje arkitekt att de själva skulle vilja bo i de hus och miljöer de ritat, löd en passage i en svindlande monolog om Stockholms arkitektur som han framförde. Miljöer på Södermalm som författare och skalder som Ivar Lo Johansson, Jan Fridegård och Carl Michael Bellman vistats och levt i fick alla bidra till Björns Ranelids exposé över sin egen stad.

Hem i förvandling är temat för Arkitekturmuseets nyutkomna årsbok. Ett annat evenemang är tävlingen Tyckomhus.nu om vilket hus som byggts under de senaste 50 åren som är vackrast.

Mer information finns på www.2001arkitekturaret.nu

I Kristianstad öppnar Regionmuseet en arkitekturutställning 18 mars, en utställning som också kommer att innehålla flera sidoprogram.

Under året kommer flera artiklar på kultursidan att behandla arkitektur, först ut blir ett samtal med stadsarkitekt Tomas Theander om en nyutkommen skånsk arkitekturguide.

PM/KRISTIANSTADSBLADET

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons