Nyheter

Med framtiden i sikte

– Vi tänker inte i terminer längre, nu pratar vi år, säger Malin Irhammar om den filosoficirkel som på onsdag inleder sitt tredje år i Kristianstad. Vårens tema riktar in sig på framtiden.
Nyheter • Publicerad 23 januari 2003
Tre som håller i Kristianstads filosoficirkel, från vänster, Iréne Aldén, Torsten Wenhov och Malin Irhammar.
Tre som håller i Kristianstads filosoficirkel, från vänster, Iréne Aldén, Torsten Wenhov och Malin Irhammar.Foto: 

Filosoficirkeln är betydligt i Kristianstad än i Lund, men har funnit en egen profil och publikintresset infann sig från första stund. Vårens program innehåller åtta föreläsningar och spänner över ett brett spektra, från lantbruk till universum, världsmusik och själens inre.

– Det finns ett tema, förklarar Malin Irhammar, som vi har kallat för ”Med framtiden i sikte – farhågor och möjligheter”.

Malin Irhammar är knuten till Högskolan Kristianstad, och hon är en tredjedel av den arrangerande kärntrupp som även rymmer Torsten Wenhov (Folkuniversitetet) och Iréne Aldén (Lunds filosoficirkel). Dessutom bär Musik i Skåne en viktig roll, genom att låta varje program inledas med musik, en välklingande förrätt till de tankar som skall utgöra kvällens huvudföda.

– En av vårens föreläsare, Jan Hjärpe, blev så inspirerad över att programmet inleds med musik att han ville tala om world music, vilket känns roligt. Hjärpe har blivit en tv-man och genom sin stora kunskap om islam är han idag ständigt aktuell. Att han nu vill prata om musik känns spännande, för inom musiken sker det en integration som inte finns inom andra områden i världen, säger Malin Irhammar.

Jan Hjärpe är ett av affischnamnen i vårens cirkel. Ett annat är Växjöprofessorn Mats Trondman, en färgstark profil inom forskarsverige genom sin personlighet, sina böcker och angelägna arbete om dagens ungdomar. Under senare år har han varit gästprofessor i England.

– Trondman är från Sölvesborg, och började sin akademiska väg på högskolan i Kristianstad, när han läste 20 poäng pedagogik, minns Torsten Wenhov. Han har gjort den långa resan, vilket han också skrivit om.

– Ja, klassresenären, fortsätter Malin Irhammar. Nu skall han tala om vuxenblivandet, hur detta gestaltar sig idag och vad vi vuxna betyder för de ungas livs- och identitetsbygge, när vår erfarenhet inte är gångbar längre.

Hans föreläsning är förlagd till Högskolan och redan har folk frågat efter biljetter.

Sune Johannesson

KRISTIANSTAD FILOSOFI
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.