Annons
Nyheter

Mellan skugga och mörker

Nyheter • Publicerad 11 september 2003
Det första besökaren av Sven-Ingvar Johanssons utställning på Konstlustan möter; en hand.
Det första besökaren av Sven-Ingvar Johanssons utställning på Konstlustan möter; en hand.Foto: 

Konst

Sven-Ingvar Johansson: Visas på Konstlustans galleri, CSK, till 26/9

Annons

På CSK:s galleri visar Sven-Ingvar Johansson måleri, grafik och skulptur. Det första som möter betraktaren är en jättehand i betong liggandes på en svart ganska låg sockel. Handflatan är neråtvänd som om den döljer något därunder.

Handen återkommer även i andra verk. I målningen Passion syns ett älskande par i ett rum med dunkelt ljus och nerdragna persienner. Med känslig hand målar Johansson de två kropparna, som uppslukade av varandra avskärmar sig från omvärlden. Mannens ena hand är detaljerat utförd och håller kvinnan i ett ivrigt, passionerat grepp.

Motiven är natur eller människor i olika situationer och miljöer. I några av verken blandas grafiska metoder när både syra och nål bearbetar ytan. I torrnålen Skuggor från förr syns några kalvar och två barn, vars ansiktsdrag är utsuddade. Det är tidig morgon och solen är fortfarande långt ner i öst då de första solstrålarna träffar barnen.

I bilden finns den spänning mellan det mörka och det ljusa, liksom mellan skuggor och mörker, som utmärker Johanssons bildspråk då det är som bäst. Det massiva möter det luftiga när ljus möter mörker. Att arbeta så kontrastrikt utan att det blir platt vittnar om ett noggrant övervägande och fokusering.

Utställningen hade som helhet blivit bättre om skulpturerna bytts ut mot måleri eller grafik, då intensiteten och närvaron i dessa gått förlorad någonstans på vägen mot det färdiga uttrycket. Fokus är på teknik snarare än känsla. Här saknas kontrasterna och den spänning mellan motpoler som uppstår i grafiken.

Jag skulle vilja se mer av färggrafiken. Det händer något intressant när ljuset och skuggorna ges färg. I färgetsningen Caféliv sitter fyra gestalter kring ett bord under ett parasoll på ett torg. Vid deras fötter ligger en hund. Här lyckas Johansson fånga ljusets färger. Det omsluter och reflekteras i tingen och gestalterna. En starkt närvarande atmosfär uppstår.

Simon Berg

På Osby konsthall pågår en utställning med nya verk av Sven-Ingvar Johansson, sista dag 30/9.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons