Nyheter

Mindre underskott än väntat för Region Skåne

Både centralsjukhuset och sjukhuset i Hässleholm gick på plus förra året, visar det preliminära bokslutet 2000 för Region Skåne. Beställarna i Nordöstra Skånes sjukvårdsdistrikt gick däremot med underskott. En omfördelning av pengar i Region Skåne under förra året gav också sjukhusen realistiska budgetar. Det totala underskottet i Region Skåne blir mindre än vad prognoserna pekat på –457 miljoner kronor i stället för beräknade 717 miljoner.
Nyheter • Publicerad 15 februari 2001

Engångsintäkter bidrar till att resultatet blir mer positivt. Dit hör realisationsvinster när Region Skåne sålt anläggningar. Samtidigt var engångskostnaderna 2000 inte lika stora som 1999.

Verksamhetens intäkter steg med 13 procent, samtidigt som omkostnadena ökade med 10 procent. Regionen har haft en volymökning, särskilt kraftig inom Skånetrafiken.

Tillkomsten av de två helägda sjukhusbolagen har också ökat omsättningen, då sjukhusbolagen inte har rätt att dra av momsen.

Personalkostnaderna har ökat med knappt 6 procent, vilket till stor del motsvarar höjda löner och arbetsgivaravgifter.

Årets underskott bidrar till att Region Skånes soliditet har minskat till 24 procent, och att likviditeten är i stort sett oförändrad. Pensionsskulden som avser tiden före 1998 har minskat med knappt 400 miljoner kronor. En del beror på att anställda varit dubbelregistrerade hos KPA , dels i Region Skåne, dels i de tidigare landstingen. Totalt har Region Skåne en pensionsskuld på 13 miljarder kronor.

Under året har regionen satt av 68 miljoner kronor netto till Citytunnelkonsortiet i Malmö. Totalt är regionens avsättning 389 miljoner.

Investeringarna förra året var 637 miljoner kronor. Det är mer än 1999, men i budgeten fanns mer pengar kvar.

Skånetrafikens positiva resultat beror i första hand på att fler reser både med tåg, med region- och med stadsbussarna.

Inom kulturen finns pengar kvar, eftersom man inte utnyttjat hela anslaget för konstnärlig utsmyckning i samband med byggnadsinvesteringar. Sammantaget blev alla producenternas resultat 50 miljoner kronor bättre än vad prognosen pekade på i oktober/november. Produktionens underskott är ändå 153 miljoner, och största underskotten har de stora universitetssjukhusen i Lund och Malmö.

Större underskott har också sjukhusen i Landskrona, Trelleborg och Folktandvården.

Regionstyrelsen, däremot, har ett stort överskott, vilket beror på att man inte utnyttjat alla anslag för utredning och utveckling.

Regionfastigheter har också ett stort överskott. Kostnaderna för energi har minskat, och hyresintäkterna ökat.

Årsredovisningen behandlas på regionfullmäktige 24 april.

Av Gunilla Ingels 044 – 18 55 38
Av Gunilla Ingels 044 – 18 55 38
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.