Nyheter

Moderatpolitiker misstänkt för miljöbrott

Moderatpolitikern och fullmäktigeledamot Karl-Erik Almquist i Hässleholm är misstänkt för miljöbrott. Kommunens miljöförvaltning har också gjort en åtalsanmälan, sedan man efter ett anonymt tips upptäckte en olaga soptipp på en fastighet i Önnarp utanför Röke som ägs av Karl-Erik Almquist.
Nyheter • Publicerad 27 april 2001
Upptäckt. En anonym anmälan ledde till att den olagliga soptippen upptäcktes.Bild: Miljökontoret, Hässleholm
Upptäckt. En anonym anmälan ledde till att den olagliga soptippen upptäcktes.Bild: Miljökontoret, HässleholmFoto: 
Karl-Erik Almquist
Karl-Erik AlmquistFoto: 

Uppgifterna tog miljönämndens ledamöter på sängen. Nämnden som fick rapporten på onsdagens sammanträde överväger nu att döma ut miljösanktionsavgift för otillåten miljöfarlig verksamhet. 25000 kronor enligt miljöbalkens prislista.

Vi fick den anonyma anmälan den 6 april, körde ut samma dag och konstaterade att det kört ut avfall. Det hade grävts en grop i grustaget och uppgifter som vi fått fram är att det eldats avfall på det här sättet tidigare, omtalar miljöinspektör Anette Moberg.

–Det låg gammal köksinredning, bygg- och rivningsavfall i gropen. Under fanns uppskattningsvis fem säckar med hushållsavfall. Det var i en av papperssäckarna vi fick fram med ihopknutna soppåsar, som vi hittade flera kuvert med adresser till en fastighet som ägs av Karl-Erik Almquist. Man tycker att Almquist borde veta att det är anmälningspliktig verksamhet. Det kommenterar en dämpad Sven-Inge Persson (s), som är förste vice ordförande i miljönämnden.

–Almquist som varit med och tagit taxor och agerat i sopfrågor borde veta att man inte gör så här. Övertrampet med hushållsavfallet är det grövsta i brottet. Omhändertagande av hushållsavfall har kommunen monopol på.

Samtidigt visar det på en stor brist i kunnandet om vad miljöbalken innebär. Därför planerar miljönämnden en utbildning för chefstjänstemän och politiker från andra förvaltningar om vad som gäller, säger Sven-Inge Persson. Det är uppeldat för länge sedan men att det skulle vara anmälningspliktigt hade jag ingen aning om. Det kommenterar Karl-Erik Almquist.

–Det var rivningsmaterial från lägenheter som vi renoverat. Dessutom hade det av misstag kommit med två säckar med hushållsavfall.

–Det är brottet men jag trodde att man på sin egen mark, och avskilt utan att någon annan störs fick lov att elda upp skräp. Inte bara ris och trädgårdsavfall. Men när det gäller de två sopsäckarna så är det rent slarv.

Åtalsanmälan kommenterar Karl-Erik Almquist att miljöförvaltningen borde informera fastighetsägarna om vilka regler som finns.

–Istället för att jaga oss borde man istället lägga krutet på alla de som släpper ut olja längs våra kuster. De orsaka långt värre miljöskador än det jag gjorde.

jan-tuve.truedsson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.