Nyheter

Molle ska stötta matte i vardagen

Hundens dag lockade rekordmånga deltagare på lördagen. Karin Ekdahl från Malmö kom med sin hund Molle, som håller på att utbilda sig till servicehund för att kunna stötta henne i vardagen.
Nyheter • Publicerad 28 augusti 2004

Assistanshundar var temat för Hundens dag i år, i vilket ingår till exempel servicehundar och ledarhundar.

Karin Ekdahl lider sedan många år tillbaka av kronisk värk och är dessutom blind på höger öga, så sedan snart ett år tillbaka tränar hon sin treåriga münsterländer Molle till servicehund.

– Han hjälper mig framför allt att plocka upp saker jag tappar, eftersom jag är fumlig och har svårt att böja mig ner, så det kan vara alltifrån pennor och brev till nycklar och mobiltelefon, berättar hon.

Men Molle hjälper henne också att klä av sig och följer med henne i affärer, på tåg eller restauranger.

– Ja, i princip vart jag är går, berättar hon.

Och skulle hon ramla omkull hemma och inte orka ta sig upp har han lärt sig att larma de andra familjemedlemmarna. Sin examen ska han ta nu i september, efter cirka ett års utbildning och två till tre timmars träning sex dagar i veckan.

– Han har en ledig dag, då han får ligga i soffan och käka praliner, berättar matte stolt.

Efter avklarad examen får han samma status som till exempel polishundar med id-kort och tjänstetäcke att bära om ryggen under arbete utomhus. En sådan hund ska mötande undvika att hälsa på.

– När han arbetar behöver han sin koncentration, för det är väldigt jobbigt, men han har klarat sig över all förväntan, för jag trodde aldrig att jag skulle få sådan ordning på honom, förklarar Karin Ekdahl.

Enligt henne går det bra att utbilda vilken hundras som helst till servicehund.

– Jag träffade en kvinna med en golden retriever som hon höll på att utbilda, men hon funderade även på att utbilda sin chihuahua till servicehund och den största servicehunden jag har sett är en berner sennen, berättar hon.

Än så länge är det dock bara utbildningen av ledarhundar som bekostas av staten, så ägarna till servicehundar får finansiera deras utbildning själva. Molles utbildning kostar mellan 20000 och 50000 kronor, men Karin Ekdahl betalar inte själv, utan har fått utbildningen betald av Svenska service- och signalhundsförbundet.

– De får sina pengar genom enskilda bidrag och sponsorer och har en kölista som man kan sätta upp sig på, berättar hon.

Arne Johansson från Synskadades riksförbund, som också deltog på lördagen, anser emellertid att staten borde betala även för servicehundarna.

– Vi har propagerat för det i riksdagen, för servicehundarna betyder lika mycket för sina ägare som våra ledarhundar, förklarar han.

Jan-Ingvar Andersson från Nordskånska kennelklubben, ansvarig för Hundens dag i Kristianstad, berättar att det har upprättats ett 90-konto för bidrag till utbildningen av assistanshundar.

– Vi ser det som väldigt viktigt att nå ut till folk med hur viktiga hundar är i samhället och vilken nytta de gör, för ofta tänker vi bara på dem som sällskapsdjur, förklarar han.

Peter Maunula

044-18 55 53

peter.maunula@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.