Annons
Nyheter

Mouldex försatt i konkurs

Kristianstadsföretaget Mouldex i Öllsjö med 75 anställda som tillverkar plastprodukter har försatts i konkurs. Utvecklings- och produktionsprojekt som drivits av företaget har kostat för mycket pengar.
Nyheter • Publicerad 26 september 2001

En konkursförvaltare har tagit över driften av företaget och letar efter nya ägare.

– Det finns en risk att de anställda blir av med sina jobb, säger Mouldex vd Dan Molander.

Annons

Konkursansökan gäller även dotterföretaget Mouldex Equipment i Eslöv med ett 30-tal anställda.

– Orsaken till att företaget har lämnat in en konkursansökan är att pengarna är slut, säger företagets vd, Dan Molander.

– Mouldex har drivit ett antal utvecklings- och produktionsprojekt som vi har fått skriva av. Samtidigt har vi fått minska bolagets verksamhet på grund av mindre efterfrågan, säger han.

– Nu drivs företaget vidare av en konkursförvaltare tills man har hittat en annan ägare eller en annan form som företaget kan drivas vidare i, men visst finns det risk att de anställda förlorar sina jobb, säger han. I måndags lämnades konkursansökan in till Kristianstads tingsrätt. Som konkursförvaltare har Håkan Molander på Rignells advokatbyrå i Hässleholm utsetts. Han informerade under gårdagen de anställda i både Kristianstad och Eslöv vad som gäller.

– Jag har informerat om att de anställda fortsättningsvis får sina löner utbetalda av staten i form av lönegarantier. Det innebär att lönerna kan betalas ut under den tid som LAS (lagen om anställningsskydd) gäller. Det handlar om mellan en månad till sex månader, men för de flesta anställda gäller det mellan en och tre månader. Det finns en annan begränsning och det är att lönegarantin betalas ut med maximalt 100000 kronor för varje anställd, säger han.

Håkan Molander tycker att förutsättningarna är bra för att hitta en ny ägare till Mouldex.

– Jag har haft samtal med kunder och leverantörer. I Kristianstad har kunderna uttryckt ett stort intresse för att fortsätta samarbetet. Det är vår förhoppning att hitta ny ägare snarast, säger han.

I början av september varslade Mouldex 23 anställda i Kristianstad och 14 i Eslöv. Då uppgav Dan Molander att skälen var minskade volymer och för många anställda i förhållande till orderingången.

marcus.haraldsson

@kristianstadsbladet.se

Annons

Fakta / Mouldex

n Mouldex i Kristianstad utvecklar, tillverkar och säljer i huvudsak formsprutade plastprodukter, men säljer även maskiner och verktyg. Företaget sysselsätter för närvarande 75 anställda. Omsättningen för räkenskapsåret juli 1997 till juni 2000 var cirka 80 miljoner kronor. Företaget har funnits i Kristianstad sedan 1980.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons