Annons
Nyheter

Mycket kritik mot Försäkringskassan

Ingen annan svensk myndighet som Försäkringskassan får så mycket kritik för sitt arbete. Många anmälningar hamnar hos JO.
Nyheter • Publicerad 10 april 2001

Under fjolåret fattade Försäkringskassan i Skåne beslut i drygt 1,7 miljoner ärenden av 44 olika slag. Tio av dem anmäldes till JO.

97 procent av de ärenden som inkom till Försäkringskassan i Skåne var korrekt handlagda. Det var bättre än riksgenomsnittets 95,2 procent.

Annons

Övervägande delen av de fel som noteras gäller brister i dokumentationen eller underlag som inte bedöms lett till några felutbetalningar.

Under fjolåret betalades drygt 31 miljarder ut till länsinvånarna.

– Så länge vi gör några fel så länge har vi ett problem, säger Kurt Inge Persson, direktör på Försäkringskassan.

Skånekassans egna mätningar tyder dock på att läget har förbättrats. Stora kraftansträngningar görs för att förbättra kvalitetsarbetet.

– I år kommer vi framförallt att satsa på att ytterligare förkorta handläggningstiderna för en del ärenden som vi anser tar allt för lång tid att handlägga. Vi har från och med 1 april i år infört speciella handläggningscentra för bland annat arbetsskador och handikappförmånder berättar Kurt Inge Persson, direktör vid kassan.

Han påpekar också att lagstiftningen inom dessa områden är komplex och det krävs en större mängd ärenden för att kunna ha en effektiv och likartad handläggning.

– Ytterligare ett sätt att förbättra handläggningen är ett bättre datorstöd. Ett sådant är under utveckling. Belastningen på personalen är stor och vi har de senaste åren fått känna av betydande neddragningar, säger Kurt Inge Persson.

Lars Åström

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons