Nyheter

Myror är inte värre än äpplen

Ett gäng dagisbarn i Alingsås fick smaka kattmat i syfte att våga prova nya saker. Dagisfrökens tilltag kom till föräldrarnas kännedom varpå en av mammorna gick i taket. Usch, fy och tvi, tyckte hon och anställde räfst och rättarting. För att låta sig uppröras av en sådan sak måste man stå helt ovetande om vad ett litet barn stoppar i sig på eget bevåg under sin uppväxt. Och vad vi alla stoppar i oss. Oj, oj, oj, usch fy och tvi!
Nyheter • Publicerad 22 februari 2008

För ett litet barn eller vem som helst är nog en bit kattmat att föredra framför till exempel smågodis som förutom kemikalier kan innehålla restprodukter från slakterier. Och den "nyttiga" frukten är icke sällan fullpumpad med bekämpningsmedel. Det mesta vi äter innehåller kemikalier och annat som vi inte gärna vill veta. Tänker på den gamle slaktaren som låg på sitt yttersta och kallade till sig sina barn. "Ni får dessvärre inga pengar efter mig, men jag skall i stället ge er ett gott råd: Ät aldrig korv!"

Forskarna gör så gott de kan för att råda oss ifråga om våra kostvanor. Men även om vi kan ha gott förtroende för vetenskapen ska man ändå ha klart för sig att nya rön kan sätta gamla på skam. Det som anses bra och nyttigt i dag kan mycket väl visa sig mindre bra efter nya upptäckter. Det där med att äta mycket fett kan nog vara skadligt, men den gamla fördomen att mindre fett skulle ge viktminskning behöver man inte vara vetenskapsmänniska för att betvivla. Nu har man äntligen upptäckt att man faktiskt kan bli fet av att äta fettsnål mat. Egentligen är det logiskt. Äter man för lite fett signalerar kroppen svält, ämnesomsättningen skruvas ner och sparbeting införs för att kunna samla i ladorna. Att jag själv skramlar när jag går beror antagligen på att jag äter för mycket fett …

Många är noga med vad de äter och mumsar på sitt obesprutade äpple ovetande om att en fluga som vanligtvis dväljes i granngårdens gödselstack i ett obevakat ögonblick tagit sig en promenad på frukten. Jag har räknat ut att ett sådant äpple är precis sjuttiofyra gånger äckligare än en bit kattmat. Jo, det är säkert. Det är egentligen obegripligt att någon överhuvudtaget vågar äta frukt. Hur många flugor som helst kan ha spankulerat där och vem vet om dom varit på dass eller tror dom är på ett?

När vi äter frukt och bär direkt från träd och buskar får vi förmodligen också i oss ett och annat småkryp. Hur äckligt kan det tyckas vara? Inte alls om vi ska lyssna på FN:s livsmedels- och jordbruksorgan FAO. De tycker att vi äter alldeles för lite insekter och det vill man ändra på. Kanderade myror betraktas sen länge som en delikatess liksom rostade gräshoppor. Men egentligen är alla insekter ätliga. De ingår sedan begynnelsen i näringskedjan men har tidigare med konsumerats av djur.

Så nu ser vi fram emot att den första restaurangen med insekter som specialitet ska etableras. Själv är jag lite nyfiken på skalbaggar, de torde vara tämligen krispiga för att inte säga knapra. Jag vet inte säkert om skorpionen är en insekt, men den tillhör spindeldjuren så jag antar det. Skorpioner i filmjölk till frukost kanske kunde vara mumsigt. Eller tusenfoting, fast man bör nog plocka bort benen.

Jag ber om ursäkt om den käre läsaren ännu inte hunnit äta sin frukost.Willy Alm

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.