Annons
Nyheter

”När gatstenarna flyger är man rädd”

– När man står uppradade på led och gatstenarna flyger kring en är man rädd. Det är en obehaglig känsla, berättade polisinspektör Göran Svensson för kristianstadsbladet.se när han trött och sliten kom hem till Kristianstad i söndags från ett sönderslaget Göteborg är.
Nyheter • Publicerad 18 juni 2001

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Det var som krig emellanåt. Man tror inte att sådant här kan hända i Sverige, men stundtals var Göteborg en belägrad stad, suckar han.

Göran Svensson var gruppchef för de poliser från Kristianstad som reste upp för att hjälpa till i bevakningen av toppmötet i Göteborg. Han är trots allt inte förvånad över det våld som förekom i demonstrationerna.

Annons

– Jag är ganska övertygad om att regeringen och polisledningen blev tagna på sängen med det här. De trodde nog att det skulle bli lugn, men vi fotfolk visste att vi skulle få bråk däruppe, säger han trött. Vid 13-tiden igår anlände han och hans grupp till Kristianstad. Då hade de varit hemifrån i 14 dagar, och jobbat långa och tunga pass. Göran Svensson beskriver gruppen som uttröttad men vid gott humör. Ingen av de totalt 20 poliserna från nordöstra Skåne blev skadad i Göteborg.

Göran Svensson tror att de fyra poliser som skickades upp i fredags fick ta den största smällen.

– Vi andra var lite mer förberedda, de här killarna blev uppkastade rätt in i bråket, säger han.

Den främsta uppgiften för Göran Svenssons grupp var att se till att ingen obehörig tog sig in i Svenska Mässan där EU-representanter och höga statsmän höll sitt toppmöte. Men det värsta, enligt Göran Svensson, var att stå hjälplös när kollegorna ute på stan hade problem. – Man står och lyssnar på polisradion och hör att där finns kollegor i underläge som behöver hjälp och så kan man inte lämna platsen, det är jobbigt, säger han.

Han tycker att polisen skött sitt jobb bra, och berättar att han aldrig tidigare fått så mycket beröm från allmänheten.

– Det var mycket ryggdunk och hurrarop från folk på gatorna. Göteborgarna vill ju inte se sin stad förstörd, säger han.

Kommissarie Robin Gustavsson har gett sina poliser lite ledigt för att vila upp sig. Några börjar jobba under eftermiddagen idag, och på onsdag ska de alla samlas för att gå igenom sina upplevelser.

– Dom måste tala om vad de har känt så jag kan se till att alla mår bra, säger Robin Gustavsson. För Göran Svensson väntar en välbehövlig semester.

eva.emmelin@kristianstadsbladet.se

Av Eva Emmelin 044-185556
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons