Nyheter

När lagret är tomt stänger butiken i Rinkaby

Det glesnar på hyllorna hos affärsinnehavare Tero Mäkinen i Rinkaby. Han håller öppet tills lagret är slut. Om ingen köpare dyker upp innan dess förlorar Rinkabyborna sin enda livsmedelsaffär.
Nyheter • Publicerad 6 november 2001

– Jag har kört i fyra år och har kommit så långt jag kan komma. Nu vill jag gå vidare, säger Tero Mäkinen.

Han låter lite uppgiven, men säger sig ha annat på gång för egen del. Vad det är vill han inte gå in på.

– Jag hoppas verkligen att någon köper affären och driver den vidare, men ett rent livsmedelskoncept är svårt. Konkurrensen med stormarknaderna i Kristianstad och Åhus är hård, konstaterar han. Tero Mäkinen tror att framtida ägare gör klokt i att kombinera livsmedelsverksamheten med något.

– Kanske en pizzeria, föreslår han.

– Så länge vi har varor håller vi öppet, meddelar Tero Mäkinen. Någon vecka till, kanske.

Mäklare har nu hand om försäljningen, men hittills har ingen intressent dykt upp. Så en stängning tycks bli oundviklig.

– Det är första gången Rinkaby blir utan affär, konstaterar Ingvar Andersson, medlem i Rinkaby Byalag. För inte speciellt länge sedan fanns fem affärer i byn.

Ingvar Andersson har nyttjat affären till och från. Hans hustru arbetar i affär, så av naturliga skäl kommer de flesta av dagligvarorna därifrån.

– Det är förstås svårast för dem som inte har bil och Rinkaby har många äldre personer.

–Affären har ju haft bra service och kört hem varor till folk. Nu får folk ta bussen till Maxi eller Hanöhallen, säger Ingvar Andersson. Han menar vidare att det troligen är svårt att i dagens läge priskonkurrera med en mindre butik i ett litet samhälle. Att det blir sådär 15-20 procent dyrare i en servicebutik tror han att folk kan acceptera. Men om det blir dyrare än så är det nog svårt att få ett stabilt kundunderlag.

– Handlaren måste ju också överleva!

Ingvar Andersson säger att det i längden troligen blir ohållbart att jobba mellan klockan 07.00 till 20.00, sju dagar i veckan. De som driver affären behöver ju själva leva en någorlunda mänsklig tillvaro.

– För utanför öppettiderna finns ju också arbete att sköta, såsom beställningar och annat pappersarbete.

Ingvar Andersson hoppas så klart att det ska gå att driva en affär i Rinkaby, men tror att man kanske kan spara in lite på öppettiderna. Möjligen skulle det räcka att ha kvällsöppet om somrarna.

Rinkabyborna är självklart bedrövade om affären upphör. Kristianstadsbladet pratade på tisdagen med Bojan Stjärnkvist och Elsy Linderberg, som bor i Rinkaby.

– Sorgligt om affären läggs ned. Då tvingas jag ta cykeln till Kristianstad eller Åhus och göra min inköp. Det blir tungt att släpa på grejorna. Många äldre som bor här i samhället kommer att få problem. Hela byn kommer mer eller mindre att utarmas allrahelst som all postservice också skall försvinna. Förvisso har vi ju sådana som kör omkring i en varubil och säljer sina saker. Att stå och peka på vad man skall ha är ju inte roligt och dessutom är sortimentet inte särskilt stort, säger Bojan Stjärnkvist.

Elsy Linderberg förstår att livsmedelsaffären i Rinkaby har svårt med lönssamheten.

– Jag tycker att vi Rinkabybor har varit väldigt taskiga och borde ställt upp mer för handlaren. Av erfarenhet vet jag, eftersom jag haft affär här i byn för 13 år sedan, att det är svårt driva en butik på landet. Man kan inte ha så stort sortiment. I dagens läge väljer folk att åka till de stora, det vill säga Maxi, Willys och Hanöhallen. De konkurrerar ju ut de små genom sina låga priser. Handlaren i Rinkaby kan ju inte bara satsa och satsa. Han måste få ut något också. Hursomhelst tycker jag att det är en tråkig situation som uppstått, säger Elsy Linderberg.

asa.carlsson-novang

[AT]kristianstadsbladet.se

Av Åsa Carlsson-Noväng 044-28 91 30
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.