Annons
Nyheter

När vardagen skruvas till

Nyheter • Publicerad 28 januari 2001
Jerker Virdborg debuterar med en samling berättelser där normaliteten tippar över. Bild: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX
Jerker Virdborg debuterar med en samling berättelser där normaliteten tippar över. Bild: FREDRIK SANDBERG/SCANPIXFoto: 

Mina karaktärer går hela tiden lite närmare kanten tills de överskridit gränsen för det normala. Samtidigt vill de undvika konflikter till varje pris och det är just det som skapar konflikter, berättar Jerker Virdborg. Landhöjning två centimeter per natt är hans debut. Med novellformatet hakar han på vad som verkar vara en trend bland unga svenska författare, väldigt många skriver noveller just nu. Formen kräver sin dramaturgi, den outtalade spänningen har en ännu större roll här än i romanen. På få sidor ska en berättelse byggas upp, karaktärerna djupna och spänningen nå sin kulmen. Jerker Virdborg ser det som sin skyldighet som författare att göra läsaren osäker.

–En känsla av hot ska uppstå, läsaren ska inte kunna känna sig trygg, säger han.

Annons

sin skolning till författare har Jerker Virdborg fått på folkhögskolornas skrivarlinjer. Först på Skurups folkhögskola och sedan i Kungälv. Det viktigaste med den tiden var att bli tagen på allvar.

–Är man 22 år och säger att man skriver möts man av attityden ”ja, ja, vad trevligt för dig, men sen kan du ju bli jurist”. På en skrivarlinje får man en väldig gemenskap och träffar andra som fattar, berättar han. Jerker Virdborg, född 1971, har länge varit målmedvetet inriktad på att bli författare. Han kommer från Lindome utanför Göteborg och pluggade under flera år humaniora på Göteborgs universitet. Nu är han bosatt i Stockholm och läser universitetskursen ”litterär gestaltning” på distans.

När han började skriva på allvar kändes den korta prosaformen naturlig att börja med. Han fångas av situationer, en replik eller en miljö och så rullas berättelsen upp för honom. Det är intuitionen som får styra.

–Jag litar på den fosterrörelse som sätts igång när jag snubblar över något bra.

Sedan bygger han upp dramaturgin och skeendet. Redan innan han satte sig för att skriva Landhöjning två centimeter per natt stod historierna i kö för att få berättas. Där, i själva berättelsen, finns utgångspunkten.

Karaktärernas handlande uppstår ur den situation som de befinner sig i liksom deras motiv och känslor. Jerker

Virdborg vill själv inte tolka alltför mycket, det är upp till läsaren att hitta underliggande meningar.

–Jag kan själv bli väldigt besviken när jag hör en författare som jag tycker om förklara precis vad allting betyder.

Det vill jag ju tänka ut själv.

han behöver inte vara rädd för att vara övertydlig, novellerna lämnar många frågor obesvarade. Varför får Lennarts syster inte se de utklippta bokstäverna bildandes hans namn som han klippt fram på museikaféet? Och vart ledde egentligen den där mystiska tågtunneln som de två männen hittade mitt i natten i jakt på en leksakshummer? Sådana frågor vill Jerker Virdborg inte svara på. I stället diskuterar han gärna litteraturens ställning i Sverige. Den håller på att kvävas i en akademisk tvångströja, menar han.

Annons

–Vill man ta ton i en litteraturestetisk debatt gäller det att vara väldigt påläst, annars blir man nedtryckt, säger han.

Den attityden, att litteratur är något svårt och akademiskt, tror han skadar dess möjligheter att nå unga läsare.

Den litteraturkritik som finns är antingen intellektuellt avancerad eller välmenande och ofarlig. Ingen ser litteraturen som en del av samtidskulturen - utmanande och spännande.

–När en intressant ny film kommer upp är unga genast på och intresserad men nya böcker har fortfarande en stämpel på sig av att vara för vuxna, svårtillgängliga och lite tråkiga.

jerker virdborg ser utvecklingen i Norge som en förebild. Där har den unga generationen författare högljutt ifrågasatt den rådande litteratursynen och kritiserat det akademiska synsättet. I Sverige kan kanske Jerker Virdborgs och många andra unga författares satsning på noveller bana väg för en mer tillgänglig litteratur. Alla orkar läsa en novell men kanske inte en roman. Men någon sådan avsikt har han naturligtvis inte, formen är ett resultat av innehållet.

Titeln då, Landhöjning två centimeter per natt?

–Jag tyckte att det var en suggestiv och bra bild av en gradvis skruvning. Två centimeter är inte mycket men i längden blir det en dramatisk förändring. Och så ville jag ha en lång titel som fastnar i minnet, säger han.

JENNY

ASCHENBRENNER/PM

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons