Annons
Nyheter

Nässelslinga i Harry Martinsons spår

Nyheter • Publicerad 7 augusti 2001
Nässelslingan. Nässelslingan är en av de nyare slingorna som stakats ut. Tyvärr är den inte skyltad längs vägen och kartan är ganska otydlig.
Nässelslingan. Nässelslingan är en av de nyare slingorna som stakats ut. Tyvärr är den inte skyltad längs vägen och kartan är ganska otydlig.Foto: 

Valet att köra den brittiska klassikern Lotus Elan på den slinga som präglats av en av Sveriges mest kända författare var helt oplanerat. Men mötet mellan två klassiker, från två skilda världar var något speciellt. Engelsk aristrokratism mötte svensk proletarism. Svenskt sockenbarn mötte engelsk snobb.

Bengt Arvelid som äger Lotusen har följt med på turen längs Nässelslingan. Att köra en Lotus innebär nämligen vissa risktagande. Den lever ett eget liv och kan få för sig att stanna. Då är det säkrast att med sig en sakkunnig.

Annons

Bengt Arvelid berättar att han köpte bilen för drygt tio år sedan, men att den har varit hans dröm länge.

– När jag tog mitt körkort i början av 70-talet då var detta drömbilen för många. Jag tror att pojkdrömmen sitter kvar, säger han.

Men att köra någons dröm är ambivalent. Det är självklart fantastiskt kul att köra en klassiker. Men samtidigt finns där en respekt som jag aldrig känt för en bil förut. Det känns som att köra en skärva historia som skulle kunna gå upp i luften om den hanteras för hårdhänt.

Då är mötet med Harry Martinsons barndom mer naturligt. Eller rättare sagt mötet med Nyteboda där han föddes, Tollarpsgården där han ryktade kor och huset i Mjönäs där han spenderade ett par år av sin barndom.

Det går inte att undvika att känna viss vördnad med vetskapen att denna natur och kultur har format akademikerledamoten och nobelpristagaren Harry Martinson. Eller att känna respekt för hans uppväxt som gett upphov till klassikerna Nässlorna blomma och Vägen ut.

Tyvärr är slingan inte utmärkt med skyltar och kartan som finns på turistbyrån är ganska otydlig. Många av de sevärdheter som finns utprickade är svåra att hitta och i värsta fall tar man fel väg och hamnar utanför Martinson-landskapet.

Vi hade till exempel i tankarna att köra ner till sjön Bäen där den siste snapphanen sägs ha blivit skjuten. Men istället hamnade vi i Grönhult hos lantbrukaren Per Johnsson. Vilket i och för sig säkert var minst lika trevligt.

Per Johnsson har levt hela sitt liv på gården som sägs vara från 1500-talet. Där har han under många år brukat jorden och fött upp kor.

– Jag är född här och hoppas dö här, skrattar han.

Idag har han dragit sig tillbaka och begrundar hur lantbruket moderniserats.

Annons

– Det är helt annorlunda. Idag är det maskinerna som utför arbetet. Förr var det människorna. På något sätt har arbetsglädjen försvunnit, säger han.

Vi ursäktar oss för att oanmält kört in på hans gård och kör vidare längs de slingrande grusvägarna där skogen når ända fram till vägkanten.

Här råder inte många storslagna vyer som runt Ivösjön men istället tystnad och avskildhet. Vill man slappna av och för ett ögonblick ta ett steg ut ur nutiden är detta platsen att vara på. Kanske tillsammans med Harry Martinssons Nässlorna blomma och några jordgubbar från trakten i en avskild skogsglänta.

terese.cristiansson

@kristianstadsbladet.se

Fakta / Cabriolet

n Bilmärke: Lotus.

Modell: Lotus Elan S3 -67

Hästkrafter/Bränsleförbrukning:115 Hk/0,8 i bränsleförbrukning.

Pris: I nyskick kostade den cirka 25000 kronor. Idag kostar den cirka 150000 i Sverige.

Annons

Kommer från: Bengt Arvelid.

Allmänt omdöme: En klassiker. Den här bilen har en hel del bilhistoria på sitt samvete och har satt sina spår i bland annat Formel 1. För att köpa en Louts Elan krävs ett stort intresse för bilar eftersom det inte är en direkt praktisk bil. Den bär användas på samma sätt som en fritidsmotorbåt. Men det är en särskild känsla att köra den.

Fakta / Nässelslingan

n Från var till var: Från Arkelstorp, upp längs Immeln mot Skärnäs och tillbaks ner mot Juteboda. Vid Vånga finns flera olika vägmöjligheter. Vo valde att köra Rommeltorpsvägen.

Antal mil: Cirka 3,5 mil beroende på vilken väg man väljer.

Badmöjligheter: Ja

Övernattningsmöjligheter: Ja

Karaktäristiskt: Harry Martinson. Akadamiledamoten och nobelpristagaren Harry Martinson är född och uppväxt i området och längs slingan kan man besöka hans barndomshem, arbetsplatser med mera.

Allmänt omdöme:Nässelslingan består av mycket skog så om man är ute efter utsikter och vyer är detta inte den perfekta rundan. Men på grusvägarna råder ett lugn och avskildhet som är nog så avkopplande som vatten och bad. Man kan inte heller undvika att känna en viss respekt för det område där Harry Martinson präglats.

Tyvärr är slingan inte utmärkt och det är lätt att köra fel. Synd att trycka upp informationsblad med karta när man inte får någon vägvisning eller information längs slingan.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons