Annons
Nyheter

Naturgasbussar inte så rena – efter ett tag

Söndag: Bussar som drivs med naturgas är inte så rena som man tidigare trott. Defekta katalysatorer och bristande underhåll gör att naturgasbussarnas motorer efter relativt kort tid i trafik släpper ut långt mer avgaser än vad tillverkarna anger. I Kristianstad drivs de 22 stadsbussarna med biogas.
Nyheter • Publicerad 14 september 2003

Det visar två oberoende tester i avgaslaboratorier som beställts av stadstrafiken i Helsingfors, där det rullar ett stort antal gasbussar, rapporterar Sydsvenska Dagbladet.

Med en fungerande katalysator släpper en gasdriven stadsbuss ut bråkdelen av ett gram metan per kilometer. Men om katalysatorn och underhållet fungerar illa kan utsläppen redan efter något år ha ökat till tio-femton gram per kilometer.

Annons

Och eftersom metan är en 22 gånger starkare växthusgas än koldioxid blir en sådan naturgasbuss 20 procent sämre än vanliga dieselbussar från klimatsynpunkt. Utsläppen av metan på de befintliga bussarna kan enligt tidningen komma upp i flera hundra procent över EU:s normer.

Även utsläppen av formaldehyd, kväveoxider och cancerogena partiklar kan öka påtagligt när naturgasbussarna varit i drift en tid. Men där är utsläppen fortfarande väsentligt mindre än utsläppen från dieselmotorer.

TT och Marcus Haraldsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons