Nyheter

Njut en Hägghultare vid de Svarta Bergen

Mitt bland göingetraktens svarta guld har Svarta Bergen-föreningen öppnat kafé. Där kan man med utsikt över stenbrottet i Hägghult prova en äkta Hägghultare – en smörgås med hägghultiskt pålägg.
Nyheter • Publicerad 29 juni 2001

Cafeterian vid Svarta Bergen i Hägghult är förhållandevis ny. Åtminstone i jämförelse med dess omgivning som har en miljard på nacken. Då är drygt fyra år kaféhistoria inget att skryta med. Men efter att ha svettats på promenaden bland de svarta stenblocken som ramas in av svarta stenväggarna som inte släpper in många vindpustar är man tacksam över att ha ett café till hands. Inne i den röda kafélängan har föreningen Svarta Bergen gestaltat den gamla arbetarhistorien. Stora stenblock står uppställda och ett och annat verktyg ligger framplockade. På väggarna hänger fotografier som beskriver hur arbetet gick till under stenbrottets mest aktiva tid. Där mitt i historien står stabila träbord uppställda för kafégästerna. Själva cafeterian är ganska ordinär. Det är snarare utsikten vid uteserveringen är svår att slå. Där glittrar de svarta stenväggarna och solen speglar sig i vattnet som samlats i stenbrottet. Och där mitt i det svarta guldet kan man sätta tänderna i en äkta Hägghultare. De exakta ingredienserna vill inte servitrisen Carina Berg, avslöja. Men hon berättar att den består av grovt bröd med skivad kall potatis på och en skinkröra på toppen.

Oavsett vad de kryddar skinkröran med så sitter den smörgåsen perfekt tillsammans med en kall falska mineralvatten. En precis lagom lunch som ger plats till en kaka till kaffet eller eventuellt en glass.

– Vi bakar även äppelmunkar och wienerbröd, säger Carina Berg.

Omdömet av cafeterian blir gott. Urvalet är inte så stort och en del av de plastpaketerade kakorna ser inte så roliga ut. Men servicen är bra och utsikten är som sagt svår att slå. Och den där Hägghultaren – den var inte illa.

terese.cristiansson@kristianstadsbladet.se

Av Terese Cristiansson 044-185536
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.