Nyheter

Nolato i Kristianstad permitterar

Nolato Mobile, som tillverkar plastskal åt Ericssons mobiltelefoner, kommer att permittera hälften av produktionspersonalen under februari månad.
Nyheter • Publicerad 30 januari 2001

– Vi har haft en viss överkapacitet, och istället för att folk bara sitter rätt upp och ner på arbetsplatsen är det bättre att de permitteras, säger Åse Högman, Industrifack-klubbens ordförande.

Ledningen hoppas det ska vända i mars – då nya kunder ska lägga beställningarna.

Permittering innebär att man får gå hemma med full lön, och är ett sätt för arbetsgivaren att dra ner på tillverkningen utan att avskeda personal.

Men i Nolatos fall är såväl fack som arbetsgivare överens om att en permittering är den bästa lösningen för tillfället.

Nolatos vd Magnus Nilsson uppger att det inte beror på Ericssons beslut att flytta ut mobiltelefontillverkningen.

– Det här beror på att vi har förseningar i produktlanseringar för våra kunder och lägre volymer i befintligt sortiment. Det gör att vi får oväntat stor överkapacitet.

På så vis avslöjar Magnus Nilsson att de har nya kunder, och kommer att leverera till fler än Ericsson. Men vilka dessa är, vill han inte uppge.

Hoppas på order

– Istället för att vi stänger ner helt får halva styrkan permitteras. Sedan kommer andra halvan att permitteras, de får gå i skift. Vi börjar redan till helgen, förklarar Åse Högman från Industrifacket.

– Vi hoppas att vi får in fler order snart. Men man kan inte säga att det här är en följd av Ericssons beslut att sälja ut mobiltillverkningen, det är andra faktorer som spelat in, uppger Åse Högman.

Däremot hoppas Nolato på att de får order av bland andra Flextronics, som ska ta över Ericssons tillverkning.

Dålig stämning

Stämningen på Nolato beskrivs i nuläget vara tryckt och dämpad.

– Många anställda är oroliga, en del vet inte om de ska börja söka nya jobb eller inte. Men det är som vi säger, att det kan även vända jättesnabbt så att vi får mycket att göra och det är det vi tror på. Det är också det vi jobbar efter, och därför vi ger permitteringar just nu, för att vi inte ska bli av med arbetskunnigt folk. Får vi bara massvis med order, har vi hur mycket som helst att köra, och då måste vi ha folket också, säger Åse Högman.

Många varslades

Företagsledningen uppger att under tiden personal är permitterad, troligen till slutet av februari, ska företaget även satsa på vidareutbildning och legotillverkning åt andra Nolatoföretag.

Krav har framförts tidigare på permittering. Men detta får inte inträffa samtidigt som varsel ligger, därför är det först nu, när alla varsel är avklarade, som företaget kan börja permittera.

Under fjolåret och början av detta året har totalt 195 kollektivanställda och 35 tjänstemän varslats och blivit av med sina arbeten. Nu har Nolato Mobile cirka 500 anställda.

Av Clifford Johansen Tel: 044-18 56 40
Av Clifford Johansen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.