Annons
Nyheter

Norén i fokus

Efter flera år har Poesidag på Wanås blivit en uppskattad hösttradition. På söndag är det dags igen, nu med ett nytt grepp. I fokus: Lars Noréns poesi, som läses av skådespelaren Etienne Glaser.
Nyheter • Publicerad 10 september 2003
Lars Norén, huvudperson i sin frånvaro på söndagens Poesidag på Wanås. Bild: Pressens bild
Lars Norén, huvudperson i sin frånvaro på söndagens Poesidag på Wanås. Bild: Pressens bildFoto: 

Det finns en del nytt över söndagens Poesidag på Wanås. Tidigare har några författare läst egna texter, nu har arrangörerna i stället valt att lyfta fram ett författarskap och bjudit in en skådespelare att framföra texterna. Dessutom har man fri entré.

– Det finns en drive runt om bland museer om detta med fritt inträde, så vi tänkte att vi skulle prova. Jag skulle vilja se att ungdomar kom till det här arrangemanget, och för dem kan inträdet, även om det inte har varit så högt, vara det som hindrar dem. Men vi får se, kanske har det ingen betydelse.

Annons

Orden sägs av Eva Ström, författare och programansvarig för arrangerande Wanås vänner. Programmet som hon tror tilltalar unga är Lars Noréns poesi. Poesi? Jo, innan Norén blev dramatiker på heltid med pjäser på världens scener, med skildringar av utanförskap och med ett borrande i det svenska familjelivet, innan Norén blev Norén med alla, innan detta skrev han poesi. "Texter som rullgardiner", säger Eva Ström och plockar fram diktsamlingen "Stupor" från 1968.

– Han hade en lång produktion av lyrik bakom sig, innan han började skriva för scenen och alla de motiv som man finner i hans dramatik fanns redan i poesin. Men mycket mer kaotiskt, osorterat. Här finns de marginaliserade människorna, anstalten, sinnessjukdomen, sexualiteten, de svåra relationerna mellan barn och föräldrar, mellan älskande. Och här finns den vassa, svarta humorn.

I "Stupor" rullas långa textsjok fram, men i senare diktsamlingar blir det alltmer strukturerat och alltmer minimalistiskt. Hans debut kom redan 1963 och Eva Ström minns hur han kom att inspirera flera andra författare, även henne.

– Lars Norén sågs som väldigt intressant, en ledande lyriker. Han påverkade en hel generation unga lyriker, däribland mig. Det fanns en intensitet och spänning i hans texter, och i den reportageliknande stilen fanns otroliga tidsbilder. Eva Ström ser Noréns dramatik som en slags uppsortering av det poetiska materialet. Rösten fanns tidigt – "han hade och har fortfarande en eld i sig" – men formen sökte han efter. Dramatiken blev svaret.

– Med dramatiken har han vunnit i klarhet, tidigare kunde allting komma med i dikterna, tankar, funderingar, politik, omvärlden… Hans poesi har ett eget värde, och idag, när han nästan är bortglömd som lyriker, tyckte vi det var intressant att se på hans poesi. Och genom att man känner till en poets dramatik, tror jag man kan se hans lyrik tydligare.

Skådespelaren Etienne Glaser känner Lars Norén och har under många år spelat i Noréns pjäser. Till Wanås har han valt ut dikterna som kommer att läsas, och sätter utifrån det ihop ett program tillsammans med violinduon Martin och Cecilia Gelland. Text och musik. Ett program endast för detta tillfälle.

Sune Johannesson

sune.johannesson@kristianstadsbladet.se

Poesidag på Wanås är på söndag 14/9, kl 16 på Loftet.

Lördagen 13/9 samtalar Eva Ström, Etienne Glaser och Thomas Kjellgren om Lars Noréns poesi och dramatik, Kristianstads konsthall, kl 14.

KRISTIANSTAD POESI
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons