Nyheter

Norsk guldålder för tidskrifter

Nyheter • Publicerad 1 februari 2001

TIDSKRIFT. Visst har vi många bra kultur- och litteraturtidskrifter i Sverige. Uppkäftigheten hittar man hos Bang, kapaciteten hos 00-tal, djuplodheten hos Ord & Bild, samtidskollen hos Glänta och tidigare kunde man även få författarperspektivet hos numera nedlagda BLM.

Men tänk dig att du kunde få allt detta i en och samma tidning. Det kan du. Dubbelt upp. I Norge. Nämligen i Vagant och i Vinduet. I grannlandet Norge råder vad man skulle kunna kalla en guldålder för litteraturtidskrifter. Oförutsägbarheten är A och O. Istället för att enbart försöka gestalta det litterära klimatet sticker man ut hakan.

Vagants redaktör Espen Stueland, vars förnämliga artiklar även tryckts i Sverige, spekulerar i om våra tidskrifter kanske valt att leva mer i fredlig samexistens med samtiden.

–Det är också bra för en tidskrift att redaktionsmedlemmarna inte är för eniga och lika varandra, påpekar han.

Han ser det som ett ideal att ha så många diskutabla texter som möjligt. Båda tidskrifterna har förlag som ägare. Det man möjligen kan tillägga om vagantredaktionen är att den har friheten att välja sin egen sammansättning. Gemensamt för de två är att de i djupdykande och roande artiklar försöker finna nya sätt att diskutera ämnen och begrepp som realism och författarskap.

Förutom att man valt att presentera författare Stig Larsson, Kristian Petri och Erik Beckman har man regelbundet artiklar av namn som Gabriella Håkansson, Gunnar D Hansson och Lars Jakobson. Under en period fick man också ovanligt mycket post från svenska debutanter. Som att de hade svårt att hitta kanaler hemma.

Om den norska litteraturboomen som bland annat belysts i DN säger Stueland:

–Modernismen kom ganska sent till Norge och länge ansåg jag att detta var en brist. Idag kan man se att väldigt många unga skriver. Kanske kan det vara bra att man inte vet för mycket om traditionen. Det ger i varje fall en stor frihet.

En nätupplaga av Vinduet finns på www.vinduet.no/ och av Vagant på www.aschehoug.no/vagant.

CARL DIEKER

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.