Nyheter

Novah Gospel med nya gäster

I höstas genomförde gospelkören Novah från Sölvesborg en resa till USA. 25 sångare framträdde vid 17 tillfällen under 13 dagar. På lördag skall kören föra en Kristianstadstradition vidare. Tillsammans med andra lokala sångare och amerikansk gästsolist ger Novah konsert i Stora salen (konserthuset).
Nyheter • Publicerad 13 januari 2003
Novah Gospelkör samlar kompiskörer och en amerikansk gästsolist till konsert i Kristianstad. BILD: BOSSE NILSSON
Novah Gospelkör samlar kompiskörer och en amerikansk gästsolist till konsert i Kristianstad. BILD: BOSSE NILSSONFoto: 

Hans Mattsson, körledare, blir lyrisk när han minns de två novemberveckorna i Cleveland, Ohio:

– Man skall akta sig för att ta till stora ord, men detta var en fantastisk resa. Människorna vi mötte, publiken, responsen. Att tas så väl emot i gospelmusikens hemland...

– ...vår manager, Jerry Thomas, som jobbat med europeiska körer i tjugo år, delade ut hur mycket beröm som helst.

Fortsättning?

– Ja, det här betyder inte att vi blir kaxiga och påstår att Novah är Sveriges bästa gospelkör. Men det bevisar att man kan lyckas i USA om man kommer dit väl förberedd.

Så?

– De vill att vi kommer tillbaka, och alla i kören vill förstås samma sak. Men när det kan ske vet jag inte. Däremot har vi bestämt oss för att spela in en ny skiva här hemma, och några ex skickas förstås till Cleveland.

Nu säger Hans Mattsson att det är dags för en liten återbetalning. Därför bjuder Novah in olika körer från trakten för att arbeta tillsammans med en amerikansk gäst.

I år heter han Jeffrey Williams – låtskrivare, körledare och ”minister of music” vid Olivette Institute i San Francisco.

– Han stannar i Sverige under en tvåveckorsperiod och besöker körer från Kristianstad i söder till Örnsköldsvik i norr. I Kristianstad samlar Novah ytterligare sju körer – Watcha Gospel (Åhus), Riverhome (Åhus), Freedom (Hässleholm), Joy (Höör), Tonsättarna (Olofström), Heliga Kors Gospelkör (Ronneby), Nosaby Gospelkör – kring Williams och genomför en heldag i Kristianstads Konserthus (Stora salen).

– Vi blir totalt 150-160 sångare som jobbar tillsammans från lördag förmiddag och som sedan ger konsert i Stora salen på kvällen, berättar Mattsson.

Publikt intresse?

– Ja, vi har ju haft liknande arrangemang i Kristianstad sedan sju-åtta år tillbaka. Så man kan väl tala om en tradition som publiken brukar uppskatta.

Anders Mårtensson

044–18 55 58

anders.martensson@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD GOSPEL
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.