Annons
Nyheter

Ny avfallscentral ger störande trafik

I går invigde kommunstyrelsens ordförande Bo Kristiansson Kretsloppsparken i Snårarp med orden: – Jag hoppas att denna anläggning skall bli en mönsteranläggning och ett föredöme för liknande anläggningar. Kretsloppsparken skall ta emot 75 000 ton sorterbart avfall per år. Det kommer innebära en hel del trafik till och från anläggningen. Detta oroar boende i Norra Åsum.
Nyheter • Publicerad 2 juni 2001

Hela anläggningen kommer att ha en yta på 12,5 hektar, berättar VD:n för Sorterarna i Kristianstad AB Sven-Göran Persson. Det är inte någon soptipp i traditionell mening. Inget mer än trädgårdsavfall skall slutförvaras där. Efter sortering skickas avfallet vidare -– exempelvis till Hässleholm eller Malmö. Tio anställda och drygt 20 arbetshandikappade arbetar där i dagsläget. Kommunens förhoppning är att ökad källsortering leder till att Härlövstippen kan avvecklas. Tidigare var förhoppningen att sortering skulle göra tippen överflödig redan 1997. Bo Kristiansson tror att ytterligare två år är en rimlig målsättning i dagsläget.

– Det är realistiskt men det kommer att kräva av invånarna att de aktivt deltar genom att sortera, säger han.

Annons

Samtidigt kan han inte peka på någon kommun där man lyckats ersätta traditionella soptippar med källsortering. Siv och Ivar Månsson från Norra Åsum var två av besökarna under invigningsdagen. Båda två tycker källsortering är bra och de är även positivt inställda till den nya anläggningen.

De är däremot mindre glada över den ökade trafiken. De är rent ut sagt arga, eftersom de bor i anslutning till vägen genom byn. Sedan en tid tillbaka har de märkt av en markant ökning av tunga fordon utanför bostaden – företag har lämnat trä – och trädgårdsavfall före gårdagens invigning. Under september skall en ännu oinvigd del av anläggningen öppnas – den som tar hand om industriavfall. Det berättar Sven-Göran Persson. Då kan trafiken öka ytterligare.

Både Siv och Ivar Månsson tycker kommunen borde tänkt på detta tidigare och byggt en ny väg.

Bo Kristiansson tror inte att anläggningen kommer att orsaka så mycket mer trafik. Samtidigt berättar han att kommunen förvärvat mark söder om anläggningen i syfte att bygga en ny väg.

– Vi har förhoppningar om att få till stånd en förbifart förbi Åsum, säger han.

Än så länge befinner sig arbetet dock bara i planeringsstadiet. Det hela är en pengafråga, menar Bo Kristiansson.

Jimmy Vulovic

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons