Annons
Nyheter

Ny högskoleutbildning i Hässleholm startade

De 46 pionjäreleverna på den nystartade högskoleutbildningen för datasystemutvecklare i Hässleholm, välkomnades med var sin bärbar dator. Sedan avslutades tisdagens morgontidiga invigning med att de "snittade upp" Hässleholms gamla elektricitetsverk som med anledning av dagen fanns i marsipantårtsutförande.
Nyheter • Publicerad 28 augusti 2001
Högskolans nyöppnade filial i Hässleholm.
Högskolans nyöppnade filial i Hässleholm.Foto: Datasystemutvecklare.

– Det här är historisk mark, påpekade kommunalrådet Bengt Andersson då han välkomnade studenterna till gamla elverket som om två år ska ha utvecklats till IT-byn Norra Station.

– När elverket startade 1907 fanns det sex gatlampor i köpingen Hässleholm. Anledningen till att ni är här idag beror på ett unikt samarbetet mellan Hässleholms konkurrerande IT-företag, för att rekrytera arbetskraft.

Annons

Bengt Andersson betonade sedan Hässleholms utmärkta kommunikationer för studenter som inte bor i kommunen. Fritids- och sportmöjligheterna och att det i kvarteret runt skolan skall byggas upp ett kompetenscentrum, där även de nya utbildningsmyndigheternas som lokaliserats till Hässleholm ska få sina lokaler.

Finns inget liknande

120-poängsutbildningen (tre år) för datasystemutvecklare sorterar under högskolan i Kristianstad. Merparten av studenterna kommer från södra Sverige men både Linköping och Lidköping finns representerade i elevlistan, säger Karina Malmberg som varit projektledare och är utbildningsansvarig.

– Vad jag känner till finns det inte någon utbildning i Sverige som har det här upplägget. Och det är också IT-företagen som önskat den här utformningen på utbildningen.

– Studenterna kommer att få kurser också från Stockholm med föreläsare från musikhögskolan och konstfack. Musik respektive bild i interaktiv media, alltså att använda musik och bild i programmeringen.

Efter näringslivets önskemål

Hässleholms IT-företag var välrepresenterade då premiärstudenterna togs emot. IT-gruppen bildades för ett par år sedan av tre-fyra företag, men har nu vuxit till ett 10-tal företag med drygt 400 anställda.

– Vi jobbar alla med mjukvaran – programmering, systemering etcetra – och representerar det mesta inom IT och data. Tele, säkerhetssystem för järnväg, elektronisk handel, konsult, utbildning.

– Den enda enda sektor som inte finns här är elektronik. Men gemensamt för alla våra företag är att vi nyanställer ett 50-tal medarbetare varje år. Det säger Lars-Göran Nilsson från Ericsson Radio Systems, som är Hässleholms största IT-företag med 136 anställda.

Tilltalande upplägg

Annons

– Anledningen till att jag sökte mig hit var att det är det här jag ville syssla med. Utbildningsförutsättningarna är unika säger Tobias Fridlund, ursprungligen Hässleholmare med bor nu i Eslöv med sin sambo som studiependlar till högskolan i Kristianstad.

– Det lät intressant då jag läste om utbildning. Och många i branschen som jag talat med berömmer upplägget, att det är välstrukturerat.

Tobias Fridlund fick också representera studenter och kollektivt ta emot en bärbar dator av kommunalrådet Bengt Andersson.

– Det är en unik överenskommelse med högskolan där studenterna får låna datorn, och efter studietiden köpa den för restvärdet, säger kommunalrådet.

jan-tuve.truedsson[AT]kristianstadsbladet.se

Av Jan-Tuve Truedsson 0451-830 50
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons