Nyheter

Nya regler ska hindra medlemsfusk

Kultur Skåne har svårt att kontrollera om de politiska ungdomsorganisationerna har så många medlemmar som de hävdar, men de litar på organisationerna.
Nyheter • Publicerad 27 maj 2005

– Vi har ingen anledning att i nuläget betvivla att det stämmer. Vi har tagit tag i det genom att ändra reglerna. Vi får lita på att uppgifterna är godkända av revisorer, säger kulturchef Chris Marschall.

Efter medieuppgifterna om fusk med SSU:s medlemssiffror har Kultur Skåne undersökt medlemsrapporteringen i de tre ungdomsförbund som fått bidrag från regionen under 2005: SSU, Ung Vänster och Moderata ungdomsförbundet.

Förra året uppgav SSU-distriktet att det hade 2469 medlemmar och fick 416000 kronor i bidrag från Kultur Skåne. Egentligen skulle ansökan inför nästa år varit inne den 1 maj i år, men distriktet avvaktar med att söka bidrag för 2006 tills revisionen i förbundet är klar.

Ung Vänster Skåne uppgav förra året att de hade 2243 medlemmar och fick 458295 kronor i bidrag. För Kultur Skåne förklarar distriktet att varje medlem betalar medlemsavgift senast den 30 juni, för att få vara kvar. De hävdar också att medlemsregistret uppdateras kontinuerligt. Moderata ungdomsförbundet fick 469955 kronor i bidrag i år och uppgav att de hade 1450 medlemmar. I deras fall sköts medlemsregistreringen centralt. Är medlemsavgiften fortfarande inte betald efter två påminnelser stryks medlemmen automatiskt. Eftersom distriktsstyrelsen inte känner till att det gått fel till någonstans anser ledamöterna inte att de behöver göra någon intern granskning.

En anledning till att Ung Vänster Skåne och Moderata ungdomsförbundet fått mer i bidrag än SSU är att de anordnat fler kursdagar och därmed fått mer i utbildningsbirdrag.

Ungdomsstyrelsen har bett revisorerna inom de politiska ungdomsförbunden att göra en noggrann kontroll av medlemsavgifterna, men den är inte klar ännu. Region Blekinge har tagit hjälp av en extern revisionsfirma för att kontrollera antalet medlemmar hos sex ungdomsorganisationer. Det har inte Region Skåne gjort. Istället ändrade regionen reglerna för bidragen förra året och hoppas att det ska räcka. I år ska reglerna tillämpas för första gången.

– Vi var inte riktigt lika tydliga tidigare när det gällde att de själva måste göra en egenkontroll av medlemsantalet. Nu kräver vi en egenkontroll med revisorer, säger kulturnämndens sekreterare Annalena Asanov. De nya reglerna innebär att organisationen måste ha minst 300 medlemmar mellan sju och 25 år bosatta i Skåne, ha verksamma lokalavdelningar i minst sex kommuner och kunna redovisa minst 150 deltagardagar per år. Dessutom ska ungdomar utgöra minst 60 procent av medlemsantalet.

Att revisorer ska kontrollera uppgifterna ser Chris Marschall som en extra garanti. Hon tror att det är svårt för Region Skåne att göra egna kontroller, eftersom medborgare inte kan tvingas berätta om sin politiska åskådning enligt den svenska regeringsformen.

Dessutom säger personuppgiftslagen att ideella organisationer inte får lämna ut känsliga uppgifter utan tillstånd från den berörda medlemmen. Enda möjligheten, som Kultur Skåne ser det, är att få fram uppgifter om hur många medlemmar som betalat avgiften genom den ekonomiska redovisningen.Ingela Rutberg

044-18 55 65

ingela.rutberg@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.