Annons
Nyheter

Nyhetssläpp försvinner

Nyheter • Publicerad 3 januari 2001

VINSLÄPP. Systembolaget slutar med nyhetssläppen för månaderna januari och juli.

–Det är inga bra månader att släppa nyheter. I januari har konsumenterna redan handlat så mycket i december, och under semestern fungerar det inte heller, säger Björn Rydberg, presschef på Systembolaget.

Annons

Enligt honom gillar inte heller leverantörerna dessa månader eftersom konsumenterna inte gör det.

Under år 2000 släppte systembolaget 1 200 nyheter och räknar med ungefär samma antal under 2001. PM

Coca-Cola säljer mjölk?

MJÖLKSMAK. Dryckesjätten Coca-Cola håller på att ta fram smaksatta mjölk för törstiga barn, enligt Progressive Grocer. Dryckerna behöver inte förvaras kallt.

Coca-Cola bekräftar för tidningen att företaget har en rad nya projekt på gång, bland annat mjölkprodukter. PM

Smugglade mycket kött

KÖTTSMUGGLING. Under det gångna året har det beslagtagits rekordmycket smuggelkött i Norge. 65 ton köttvaror hade beslagtagits fram till slutet av november mot 55 ton för hela 1999.

De senaste två åren har beslagen mer än fördubblats enligt den norska tullmyndigheten. PM

Julmustförsäljningen ökar

ÖKNING. Försäljningen av julmust har ökat med 10 procent hittills i år jämfört med förra året. Totalt beräknas svenskarna dricka 37 miljoner liter. Under julen är nästan hälften av all läsk som säljs julmust, enligt Foodnet.se. PM

Annons

Guarana innehåller koffein

KOFFEIN. Undvik produkter med guarana om du vill undvika koffein, varnar Livsmedelsverket. Guarana kallas den produkt som utvinns av frön från växten Paullinia cupana Kunth som växer i Sydamerika. Fröna rostas, mals och blandas med vatten och stärkelse till en massa som torkas.

Fröna kan innehålla upp till 5 procent koffein, vilket är tre till fem gånger mer än kaffebönan. Om guarana överförs till extrakt kan extrakten koncentreras så att den slutliga koffeinhalten höjs avsevärt.

Alla tre formerna: frön, frömassa och extrakt, förekommer som ingredienser i livsmedel. Att utläsa hur mycket koffein en produkt med guarana eller guaranaextrakt innehåller är alltså inte möjligt om inte koffeinmängden har angivits.

Guaranin är inte en egen substans, utan är synonymt med koffein från guarana. PM

Bagerier får lära sig hygien

HYGIEN. Bagerierna ska få lära sig hygien. Livsmedelsverket och Sveriges Bageriförbund har tillsammans tagit fram ett utbildningspaket för bagerier som kallas ” Rent mjöl i påsen” och innehåller en grundkurs i livsmedelshygien.

Eleverna får kunskap om smittkällor, allergier och matförgiftningar. En stor del av utbildningen ägnas åt praktiska moment där man går igenom de kritiska punkterna i bageriet. Över 17000 anställda i butiker och på restauranger och storhushåll har redan

genomgått liknande utbildningar. PM

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons