Annons
Nyheter

Nytt utseende på Region Skånes webbsida

Det ska bli lättare att hitta information på Region Skånes webbsida www.skane.se. Från och med nu har sidan ett annorlunda utseende, som utgår från arbetsområden, inte så mycket utifrån hur organisationen ser ut. Nya sidan har också ett debattforum, plus service i form av vårdtjänster. – Sidan ger ett mervärde till både medborgare och medarbetare, säger informationsdirektören Lars Petersson.
Nyheter • Publicerad 19 juni 2002

Den nya www.skane.se består av en huvuddomän och verksamheternas domäner. Det stora jobbet ligger i fortsatt underhåll av informationen. Hittills har utvecklingen av domänen kostat 14 miljoner sedanarbetet drog igång förra året.

– Vi har ansträngt oss för att det ska vara så enkelt och tydligt som möjligt att klicka runt på sidan, berättar infomaster Maria Arup. Hon kommer tillsammans med ytterligare personer på fyra redaktionellla tjänster att stå för den centrala informationen. Men merparten av informationen kommer från de olika förvaltningarna, som har sina egna webbansvariga. I vårdtjänsterna ingår till exempel möjligheten att avboka en tid, i stället för att sitta och vänta länge i telefonen på att komma fram. I planerna finns också att man ska kunna boka tid på det här sättet, och viss sjukvårdsupplysningen kommer att finnas.

Annons

Från Region Skånes sida har man grunnat en hel del på hur man ska erbjuda allmänheten möjligheten att komma med synpunkter jutan att möjligheten missbrukas. Något utrymme för chat blir det inte.

– Vi kommer att granska inkomna synpunkter innan vi publicerar dem. Rör det sig om enkla frågor till förtroendevalda ska de som frågar få snabba svar, säger Henrik Bergman.

Webbsidan är även handikappanpassad, för att inte utesluta någon från informationen som finns där. Samtidigt är ansvariga medvetna om att möjligheterna inte är optimala. Men Region Skåne följer väl de internationella regler om tillgänglighet som finns för webbinformation.

Susanne Arnesson från Svenska Enter var med vid den presentation av webbsidan som gavs till media på måndagen. Hon demonstrerade hur hon, som bara kan skilja på ljus och mörker, klarar att lotsa sig fram på webbsidan med hjälp av skärmläsare, talsyntes och punktdisplay.

– Jag hämtar hur mycket information som helst på internet!

Susanne Arnesson är synskadad, kan bara skilja på ljus och mörker. Men hon hämtar hur mycket information som helst på internet!

Av Gunilla Ingels
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons