Annons
Nyheter

Oklart med rekrytering av skolchefer

Två veckor före skolstarten står det nu klart att införandet av den nya skolorganisationen försenas. Orsaken är att rekryteringen av skolchefer inte är färdig. Först vid årsskiftet, mitt under läsåret, beräknas den nya organisationen kunna träda i kraft.
Nyheter • Publicerad 2 augusti 2001

Enligt den tidsplan som barn- och utbildningsnämnden slagit fast skulle de elva nya skolcheferna ha utsetts i början av juni. De skulle sedan, tillsammans med den nytillträdde utbildningschefen Sverker Hagman, sjösatt den nya organisationen vid halvårsskiftet. Men trots att politiker, förvaltningsledning och facken under sommaren genomfört intervjuer med en del av de 30-talet sökande till tjänsterna, finns inget förslag framme.

Ytterligare intervjuer ska göras. Först om tre-fyra veckor räknar Sverker Hagman med att det arbetet är klart.

Annons

– Det är realistiskt, säger han.

Eftersom skolcheferna bland annat ska delta i uppbygget av rektorsorganisationerna som de ska ansvara för, innebär detta att införandet av den nya organisationen skjuts upp.

Först vid årsskiftet beräknas grundskoleverksamheten i Kristianstads kommun gå över från en organisation med 21 enheter till den nya med elva, med allt vad det innebär.

Sverker Hagman medger att det här ställer till vissa problem.

– Vi ska fortsätta att arbeta med den nya organisationen under hösten, parallellt med delar av den nuvarande. Det innebär vissa svårigheter.

– Men jag är inte orolig för att vi inte ska kunna erbjuda verksamhet av tillräckligt hög kvalitet i höst, fortsätter Sverker Hagman. Det här är en organisation med stor kompetens och mycket erfarenhet, så det ska nog fungera som tidigare.

Lärarfacken är inte förvånade över att införandet av den nya organisationen försenas.

– Vi insåg tidigt att det skulle bli tufft, men vi ställde upp på tidsplanen eftersom vi samtidigt gärna ser att processen går snabbt. En omorganisation skapar alltid mycket oro, säger Lärarförbundets ordförande Lars Nilsson. Sven Östergren, kommunombud för Lärarnas Riksförbund, tycker att det är förnuftigt att den nya organisationen skjuts fram.

– Ja, eftersom man inte lyckats rekrytera skolchefer som passar in i mönstret. Hellre det än någon slags panikrekrytering.

Att den stora förändringen av organisationen genomförs mitt under läsåret tror Lars Nilsson inte har någon direkt betydelse för undervisningen. Det är ”överbyggnaden” som byts ut, konstaterar han.

Annons

– Men våra skolchefer kan känna en viss olust under hösten, säger Sven Östergren. De vet ju inte var de ska sätta ner foten.

matti.stenrosen

@kristianstadsbladet.se

Av Matti Stenrosen 044-18 55 00
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons