Nyheter

Olika vittnesmål om hur skotten gick av

Skotten gick av. Men av misstag, hävdar den 17-årige skytten. Chauffören som körde 20-åringen, som sköts ner, till Bjäregatan vittnar å sin sida om hur han såg ett tveklöst agerande. – De visste vad de skulle göra.
Nyheter • Publicerad 11 februari 2008

På tredje rättegångsdagen i målet om skottlossningen på Bjäregatan den 5 december i fjol berättar 17-åringen.

Han erkänner att han skjutit, men hans tanke var att hota. Han hade en skarpladdad pistol med sig till mötet för att på sin höjd skjuta ett skott i luften. Det är nya uppgifter som kommer fram i rättssalen; i polisförhör har 17-åringen uppgett att han tänkte skjuta 20-åringen för att denne tagit familjens hundar. Och åklagaren Pernilla Åström ifrågasätter hans trovärdighet.

Varför har du sagt att du tänkte skjuta honom? frågar hon. Därför att jag hade fingrarna vid avtryckaren när jag sprang fram, svarar 17-åringen.

Varför hade du det, du skulle ju inte skjuta honom? Och varför tog du inte ut fingrarna efter första skottet? fortsätter åklagaren.

- Det gick riktigt fort, jag hann inte göra något, andra skottet bara gick av, svarar 17-åringen.

Åklagaren pressar 17-åringen på skälet till att han ändrat sina uppgifter efter, som hon menar, att han läst förundersökningsprotokollet. Om skotten nu var ett misstag, varför sa du inte det direkt?

- Det var inte lönt, svarar 17-åringen. 17-åringen säger att han beväpnade sig av rädsla för 20-åringen, som fått reda på att 17-åringen misstänkte honom för att ha stulit hundarna.

- Jag var rädd för min egen del, jag brydde mig inte så mycket om hundarna, säger 17-åringen i rättssalen.

17-åringen köpte vapen i Malmö. Fick den lilla pistolen på köpet. Denna gav han till sin 21-årige kompis, som skulle följa med till mötet med 20-åringen, därför att det såg farligare ut om två var beväpnade. 20-åringen skulle skrämmas rejält.

Han (20-åringen) skulle också ha kunnat ha dragit vapen? menar åklagaren. Jag trodde inte det, svarar 17-åringen säkert.

Men allt gick ändå fel enligt 17-åringen; efter att han gjort en mantelrörelse sprang han fram med pistolen utmed sidan och hann inte ens lyfta pistolen förrän den gick av.

- Jag kan inte skjuta någon, det känns overkligt det som hänt, säger 17-åringen. Det vapen som användes att skjuta med på Bjäregatan är snarlikt polisens tjänstevapen.

En kriminalinspektör från tekniska roteln i Kristianstad demonstrerade det halvautomatiska vapnet för tingsrätten på måndagseftermiddagen.

På en fråga från 17-åringens försvarsadvokat svarade polismannen att det alltid förekommer vådaskott, även bland utbildade skyttar. Att det inte var fråga om vådaskott på Bjäregatan vittnar den chaufför, som körde 20-åringen till platsen, om.

- De visste vad de skulle göra, ingen tvekan alls. Det var den långe av dem som riktade pistolen mot hans tinning, berättar chauffören.

Han skjutsade 20-åringen till Bjäregatan.

- Jag stannade i vändplatsen, han gick ut och från ingenstans kom två med rånarluvor och sköt honom.

Allt gick blixtsnabbt. Tjugo sekunder, enligt chauffören. Var du rädd för egen del? frågar åklagaren.

- Efteråt. Att händelseförloppet var hastigt berättar också storasystern till den åtalade 17-åriga kvinnan. Den 21-åriga systern skulle sälja en elpistol och hade stämt ett sent möte med 20-åringen och dennes kompis.

- Han satte en pistol mot huvudet på honom. Jag såg skottet, rök och allt.

Efter andra skottet föll 20-åringen ihop på marken.

Den 17-årige skyttens försvarsadvokat frågar den unga kvinnan om hon känner något ansvar för det som hände? Hon svarar:

- Varför skulle jag sälja en sån jävla skitgrej?

Ytterligare ett vittne berättar om hur han stod och rökte på sin balkong när han hörde två kraftiga smällar efter varandra. Sedan såg han två personer med rånarluvor fly från vändplatsen på Bjäregatan. Klockan var strax före elva på kvällen, onsdagen den 5 december förra året.

Rättegången avslutas på tisdagen.

Birgitta Mattisson

044-18 55 37

birgitta.mattisson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.