Omfattande säkerhetsprojekt i Kristianstad
Peter Zerpe från räddningstjänsten är chef för den nyinrättade avdelningen för skydd och säkerhet. Den lyder direkt under kommunstyrelsen och dess syfte är att samordna säkerhetsarbetet inom kommunen.
– Vi försöker skapa oss en helhetssyn över Kristianstads kommun, säger Peter Zerpe.
I denna helhetssyn ingår allt från brandsäkerhetsrutiner till nyckelhantering.
Exempelvis visade en rapport om rådhuset att tele-, data- och elförsörjningen dit inte var tillräckligt säker. Därför förstärktes dessa delar genom uppbackningssystem. Arbetet har just slutförts och kostade 2,8 miljoner kronor, berättar Peter Zerpe. Avdelningen för skydd och säkerhet finansieras dels inom räddningstjänstens ordinarie budget. Men den har även 1,5 miljoner kronor i statsbidrag till sitt förfogande.
Det är nämligen vad Kristianstads kommun får för att uppgradera den kommunala säkerheten vid händelse av krig, berättar Peter Zerpe.
Riskanalysen av rådhuset är ett utmärkt exempel på hur man kan stärka förberedelserna inför ett eventuellt krig, fortsätter han.
Projektet har även lett till en riskanalys av de större skolorna i kommunen. Överlag bedöms säkerheten som god - med vissa undantag.
Kristianstadsbladet har tidigare rapporterat om brister i bland annat larmsystemet på Vilans skola. Just nu koncentreras säkerhetsarbetet till handikapp- och äldreboenden i kommunen.
– Det som är ett allmänt problem är lås och nyckelsystemen, säger Peter Zerpe.
Enligt honom råder det en konfliktsituation mellan att ha en så öppen vårdinrättning som möjligt och samtidigt en så säker som möjligt. De boende i omsorgsenheterna måste ha friheten att få besök när det passar dem - samtidigt bidrar stor rörlighet av människor till att säkerheten blir svårare att garantera.
Rörligheten underlättar för tjuvar.
Därför ser projektet över de låssystem som används, så att skyddet skall kunna förbättras utan att friheten inskränks, menar Peter Zerpe. Elförsörjningen till omsorgsenheterna håller också på att granskas. Men även frågor om hur medicinen hanteras tas upp.
Samtidigt analyseras även de mer traditionella säkerhetsaspekterna – exempelvis brandskydd och utrymningsvägar.
Peter Zerpe räknar med att genomgången av de 62 aktuella omsorgsenheterna skall vara klar i höst.
Tanken är att räddningstjänsten står till förfogande med sitt kunnande vid analysen av säkerheten. Sedan skall de kommunala inrättningarna själva överta ansvaret för att bristerna åtgärdas och inte återuppstår.
Vid årsskiftet skall en rapport avläggas till kommunstyrelsen och fullmäktige, som i sin tur tar ställning till om projektet skall fördjupas eller inte.
jimmy.vulovic
@kristianstadsbladet.se