Öppenhet och ärlighet
Konst
Walter Huber & Börje Lindberg: "Händelsehorisonter". Galleri Octava, Kristianstad till 20/9
De två konstnärerna Walter Huber och Börje Lindberg har varit verksamma i Sveriges konstliv under lång tid. Huber var initiativtagare och grundare av Grafikskolan i Stockholm. Skolan är en förberedande skola inför studier vid högre konstutbildningar.
Börje Lindberg studerade för bland andra Bror Hjort vid Konsthögskolan i Stockholm på femtiotalet och har bland annat gjort utsmyckningar till Huddinge och Simrishamns sjukhus. Han har arbetat med träskulpturer i drygt två decennier. Båda lever och arbetar på Österlen.
Hubers motivvärld är ofta hämtad från hans direkta närhet, som havet och stranden. I grafiksviten Strandfynd är bland annat utgångspunkten föremål som hittats på stranden. I dessa för många anspråkslösa och oansenliga ting, ser han möjligheter att ge dem nya betydelser.
De grafiska bilderna är små och utan ram. Enkelt upphängda med klämmor och tätt placerade bildar de tillsammans tre olika grupper. De är enkla i kompositionen, ofta med ett eller ett fåtal element. De kommunicerar med varandra och varje bild kan sammanvävas med de andra till olika händelseförlopp. Titlar som Flöte och Kolnad kam samsas med titlar som Tystnaden och Lyssnaren. I målningarna ges rymden och ljuset stor plats.
Börje Lindbergs bemålade träskulpturer för tankarna till medeltida träsnidare och folkkonstnärer som Döderhultaren och Ölands Gustaf-Jon. Två till tre decimeter höga skulpturer placerade på podium samsas med större verk, nästan i kroppsstorlek. Med mejsel och kniv, spik och lim, tar han bort och lägger till tills ett önskat uttryck arbetats fram ur träet.
I Lindbergs motivvärld är människan i fokus, ofta svävandes eller störtad till marken. I Pilot utan farkost är det som om vi bevittnar det ögonblick när piloten plötsligt får egen bärkraft. Lite stelt trevar han med armarna just i färd med att vänja sig vid det nya svävande tillståndet och sätta kurs mot nya destinationer.
Dråplig humor och en tilltalande absurditet är starkt närvarande i Störtad. Här är vi åskådare av ett exakt ögonblick då en man med en fallskärm störtandes träffar marken med huvudet före. Tydligt har Lindberg skildrat hur huvudet trycks in i axlarna. Fallskärmen verkar inte ha vecklat ut sig riktigt eller så har den helt enkelt gått sönder och bärkraften försvunnit.
Utställningen känns avslappnad och opretentiös. Båda konstnärerna hyser en ömhet till det lilla och enkla både när det gäller motivet, materialet och arbetsprocessen. Det finns en tilldragande naturlighet i deras verk som vittnar om öppenhet och ärlighet till omvärlden och konstnärskapet.
Simon Berg