Nyheter

Oro i New York för svensk reträtt

Gräddan av svenskt näringsliv oroar sig för att Sveriges generalkonsulat i New York ska stängas.
Nyheter • Publicerad 22 april 2009

I ett brev till utrikesminister Carl Bildt påpekas nu att en nedläggning innebär en "monumentalt negativ effekt" för svenska intressen.

Utrikesdepartementet (UD) måste spara och planerna på nedläggningar av ambassader och generalkonsulat tar allt fastare form och åtminstone fem representationer är i farozonen.

Ytterst är det Carl Bildt som avgör vilka som försvinner.

På generalkonsulatet i New York har personalen uppfattat signaler från UD i Stockholm om att man finns på "dödslistan". När Renée Lundholm, vd för Svensk-amerikanska handelskammaren i New York, fick höra talas om hotet vände hon sig till sin styrelse.

Bakom brevet står en enig styrelse. Bland övriga namnkunniga ledamöter återfinns Signhild Arnegård Hansen, Lars G Nordström, Hans Stråberg, Jan Carlzon, Bengt Braun och Percy Barnevik.

- Jag förstår att man måste göra nedskärningar i dessa tider. Men generalkonsulatet. . . Det finns 108 generalkonsulat här i New York och ingen stänger ner, tvärtom. Våra nordiska grannar tänker utöka, säger Renée Lundholm.

New Yorks svenskkoloni – det bor runt 30 000 svenskar i området – har reagerat på nedläggningsryktet. Det pågår namninsamlingar på nätet.

På tisdagen vädjade även Anders Hjelmtorp, vd för Export Music Sweden, om "sunt förnuft" i ett e-brev till Carl Bildt, finansminister Anders Borg och handelsminister Eva Björling.

I ett annat protestbrev ondgör sig Scott Greenstein, hög chef vid Sirius Satellite Radio, med 150 stationer och 20 miljoner abonnenter, över planerna. Också han pekar på generalkonsulatets betydelse för musikexport och musikindustri.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.