Örter och livsmedel i ett alternativt apotek
Ginseng är en av storsäljarna i hälsokostbranschen i Sverige men på andra håll i världen används den på annat sätt.
- Ren ginseng används sällan som ensam ört i Kina. Enda gången en kinesisk läkare föreskriver det är till äldre eller väldigt kalla människor. Om pulsen är helt tom...
Det säger Christer Glennow, fil dr i kemi och diplomerad akupunktör i traditionell kinesisk medicin.
- Allt med ren ginseng piggar upp, men tar man det för länge ökar i stället stressen i kroppen och det kan ge sömnsvårigheter. Jag tycker inte ginseng ska tas enbart - visst föreskriver vi det ibland, men då tillsammans med örter som neutraliserar de negativa verkningarna, säger Christer Glennow, som på sin mottagning har sett åtminstone två klienter som tagit för mycket ginseng.
Båda hade högt blodtryck, sömnsvårigheter och var röda i ansiktet.
Den ena var en ung kvinna i 20-årsåldern, den andra, en äldre man.
Sluta med ginseng, sa jag.
Båda kom tillbaka efteråt, och enligt Christer Glennow mådde de betydligt bättre då.
Efter tjugo år i läkemedelsbranschen hade Christer Glennow fått nog – nästan, fortfarande jobbar han som konsult vid kliniska studier.
Tänkandet i väst är så torftigt eftersom det enbart inriktar sig på att dämpa symtom. Helheten glöms bort. Dessutom finns det en ”Jag vet bäst”-attityd i stället för en vilja till samarbete. Och att prata om örtblandningar med folk inom sjukvården är som att svära i kyrkan.
Sverige är det enda landet i världen där terapeuter inte får behandla barn under åtta år. Jag förstår inte vad de är så rädda för inom sjukvården. Den skulle ju bli avlastad. Sjukvården är duktig på att diagnostisera men har svårare att ta hand om kroniska problem. Det är så många kunder jag har haft vars doktor sagt ”det här får du lära dig att leva med”, säger Fia Glennow, Christers hustru.
Även hon har jobbat i läkemedelsbranschen och sadlat om, till zonterapeut. Hon har också läst skolmedicin och är verksam som konsult i klassisk kinesisk Feng Shui.
Tillsammans driver paret en liten mottagning och butik i Lund. I företaget finns också Ulla-Britt Hansson, diplomerad andningspedagog. Förutom verksamheten med frigörande andning sköter hon en stor del av det administrativa i företaget. För mångfaldens skull hyr dessutom en homeopat och kinesiolog in sig tillsammans med en samtalsterapeut och healer.
Från början hade jag tänkt att det skulle bli ett alternativt apotek. De här preparaten finns inte ute i hälsokostbutikerna, säger Christer Glennow, som på få kvadratmeter har samlat det i hans tycke mest seriösa inom det alternativa.
Vackra nässköljningskannor trängs med dinkelmjöl...
En tallrik dinkelgröt är både mättande och värmande. Följaktligen ingenting för den som är i övergångsåldern, skrattar Christer Glennow.
... blodgrupperingsmaterial...
Det finns många terapier. En läkare i USA funderade länge på varför en del av alla de människor som åt nyttig mat ändå inte mådde bra. Hans forskning visar att olika blodgrupper tolererar födoämnen på olika sätt.
Enligt denna teori är 0:an den äldsta och ska, som varande lite grottmänniska, äta rött kött medan övriga blodgrupperingar ska äta mer grönsaker.
... och kosmetika.
Christer Glennow har hittat ett företag som tillverkar kosmetika utan petroleum, ett ämne som annars är vanligt förekommande.
De har en vision om att allt ska vara giftfritt.
På hyllorna inne på kontoret trängs homeopatiska läkemedel med naturläkemedel, vitaminer och mineraler och i ett litet mörkt rum, skyddade från direkt solljus, finns örtmedicinerna.
Men, av allt detta, vad behöver den någorlunda friska nutidsmänniskan bäst?
Linfröolja! Den innehåller tre stycken omega-fettsyror som är bra för nervceller, hjärna, ja hela systemet, och bör köpas i flaska. Folk köper kapslar för dyra pengar och äter dem utan att veta om den känsliga oljan härsknat, säger han och visar upp en liten oansenlig kylskåpskall flaska.
Det är i synnerhet de som inte äter riktig mat eller äter skräpmat som behöver linfröolja. Den hjälper hela kroppen.
Och att hjälpa hela systemet, ett helhetstänkande, är grundtanken i makarna Glennows företag.
Betoningen ligger på friskvård. Varför vänta tills vi blir sjuka? säger Fia Glennow.
Vi har inga färdiga lösningar. Det viktigaste är att hitta det som är rätt just för mig, i den situation jag befinner mig i och med de besvär, symtom, jag har. Hjälpen kan vara naturmedel, örter, vitaminer, mineraler, skolmedicin, läkemedel eller någontyp av behandling. Huvudsaken är att det passar just mig.
GUNILLA FORS/PM