Östberg i svenskt fängelse
Östberg har förts till Hinsebergsanstaltens riksmottagning för att skrivas in. Det normala är att en utredning görs för att bedöma sådant som återfallsrisk och hur eventuell behandling ska läggas upp. Sedan upprättar man en verkställighetsplan.
- Vi kommer att gå igenom handlingarna och därefter fatta nödvändiga beslut, säger generaldirektören för Kriminalvården Lars Nylén i ett pressmeddelande.
Nu ligger Östbergs fall inte längre hos regeringen, utan hos Kriminalvården.
Enligt myndighetens säkerhetschef Christer Isaksson gick såväl samarbetet med USA:s federala kriminalvård som hemtransporten smidigt.
Annika Östberg kommer troligen att begära att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff i Örebro tingsrätt, som är första instans för alla sådana ärenden.
Lagman Per Grevesmühl är chef för tingsrätten och har själv hållit i de flesta av de 57 livstidsförhandlingar som varit hittills.
- Jag har svårt att spekulera om hur och när ärendet kommer att tas upp eftersom vi inte haft något liknande fall tidigare, säger Grevesmühl till TT.
Han har svårt att tro att Östbergfallet kommer upp redan i vår med tanke på att det kan bli tidskrävande att få in underlag för beslut i form av yttranden från de amerikanska myndigheter, som hanterat Östbergs verkställighet.
De faktorer som ska bedömas inför en tidsbestämning är brottets straffvärde, hur lång tid som avtjänats, hur den dömde skött sig under fängelsetiden och hur han eller hon främjat sin anpassning och slutligen risken för återfall i brott, som är den tyngsta faktorn.
Östberg satt på en kvinnoavdelning Metropolitan Correctional Center i New York efter att ha flyttats över från ett fängelse i Kalifornien på USA:s västkust.
Enligt justitieminister Beatrice Ask (M) finns det inga krav från USA kopplade till överförandet av Östberg.
- Nej, konstaterar Ask bestämt.
Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) tog enligt Beatrice Ask upp frågan vid sitt besök i USA 2007 och hon har även själv haft ett samtal med den amerikanska justitieministern i frågan.
- Det är det långsiktiga arbete som UD och justitiedepartementet har bedrivit utifrån att vi har en överförandekonvention som gäller i sådana här ärenden, säger Beatrice Ask.
- Jag tror att det är en seger för tyst diplomati också. Det handlar om att bygga upp respekt hos myndigheter, de har utöver sina kriterier också känt att vi har kunnat vara en bra part, säger hon.
Det tydliga beskedet fick hon den 26 mars, men signaler om ett positivt beslut har varit på väg under en tid.
- Vi har haft väldigt bra samtal och jag har känt det här på mig ett tag, säger hon.
I går kom uppgifter om att Östberg, som suttit fängslad i USA i 27 år, var på väg att flyttas till Sverige.
Advokat Leif Silbersky, som var hennes ombud för tio år sedan, tror att hon har stora möjligheter att slippa fängelset efter en kortare tid på anstalt i Sverige.
- Jag blir inte förvånad om hon är ute om en månad. Regeringen kommer att bevilja henne nåd och släppa henne fri om den inte lovat USA att hon inte ska försättas på fri fot. Men detta har jag svårt att tro. Skulle det ändå vara så innebär det att hon får avtjäna ytterligare några år utöver de många år hon redan avtjänat, säger Silbersky till TT.
Östberg är dömd för medhjälp till två mord som hennes pojkvän begick 1981. Ett av offren var polis. Före domen 1983 tillbringade hon två år i häkte. Hon har 1997, 2002, 2005 och 2008 ansökt om tidsbegränsat straff eller överflyttning till svenskt fängelse.