Annons
Nyheter

Ouppmärksam bilförare friad av tingsrätten

Att släppa blicken från vägbanan en kort stund för att stoppa in en trilskande videokassett i handskfacket kan inte betraktas som vårdslöshet i trafik, inte ens om man samtidigt kör in i en parkerad bil.
Nyheter • Publicerad 3 april 2001

Det anser Kristianstads tingsrätt som på tisdagen frikände en 18-årig bilförare från åtalet för vårdslöshet.

Det var en natt i mitten på december som 18-åringen kom körande på Bataljonsvägen.

Annons

– Jag hade en videokassett liggande i framsätet. Den åkte runt hela tiden och irriterade mig. Därför bestämde jag mig för att stoppa in den i handskfacket, berättade 18-åringen vid rättegången.

Han säger att han inte behövde släppa blicken från vägen när han öppnade handskfacket.

– Men när jag skulle stänga luckan tog kassetten emot. Jag släppte därför blicken från vägen en kort stund för att rätta till kassetten och stänga luckan.

Brakade in i bil

Det ögonblicket av ouppmärksamhet räckte för att han skulle braka in i en parkerad bil som sedan i sin tur knuffade till ytterligare en bil.

Åklagaren menade att 18-åringen "i väsentlig mån brustit i omsorg och uppmärksamhet genom att släppa uppmärksamheten framåt". Därmed skulle det röra sig om vårdslöshet i trafik. Den uppfattningen delar dock inte tingsrätten, som alltså valde att ogilla åtalet.

Därmed kommer länsstyrelsen inte att ifrågasätta 18-åringens färska körkortsinnehav.

Lennart Svenezon

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons