Annons
Nyheter

Pernevis minnesstipendie utdelat

Valborgsmässoafton: På valborgsmässoafton mottog konstnären Yvonne Larsson, bosatt utanför Simrishamn, stipendiet till Palle Pernevis minne vid Pernevis omdebatterade Ikarosskulptur på Stora torg i Kristianstad. – Jag känner mig oerhört smickrad och glad. Det är så konstnärstätt i Skåne, så ett sådant här stipendium betyder väldigt mycket, förklarade Yvonne Larsson när hon tog emot emot priset och en blomsterbukett.
Nyheter • Publicerad 30 april 2001
fick på måndagen mottaga Palle Pernevis minnesstipendium vid Ikarosstatyn. Hon blev oerhört glad och smickrad. "Särskilt med tanke på att Skåne är så konstnärstätt", sade hon.
fick på måndagen mottaga Palle Pernevis minnesstipendium vid Ikarosstatyn. Hon blev oerhört glad och smickrad. "Särskilt med tanke på att Skåne är så konstnärstätt", sade hon.Foto: Konstnären Yvonne Larsson

Trombonisten Bengt Andersson spelade en trudelutt och kommunens kultur- och fritidschef Bengt Åke Kjell delade ut stipendiet och läste en motivering.

– I sitt måleri utgår Yvonne Larsson från naturen och hennes verk upplevs som drömska och gränsöverskridande. Detta trots att de skildrar en verklighet som för oss in i den främmande, men ändå välbekanta världen, framhöll Bengt-Åke Kjell.

Annons

Stipendiet är på 10 000 kronor och delas ut av föreningen Konstforum bestående av yrkesverksamma konstnärer i nordöstra Skåne. Det är tredje året som en konstnär får stipendiet som delas ut till minne av Palle Pernevi den 30 april, som är den framlidne konstnärens födelsedag.

Yvonne Larsson är född 1958 och har studerat vid Kristianstads konstskola och Forum i Malmö. Hon har ett flertal utställningar bakom sig och finns representerad vid Nationalmuseum och Malmö museum. Hon har också medverkat på Kulturbro 2000.

Yvonne Larsson har även väckt konstkritikernas intresse och beundran. Så här skrev Jean Bolinder i en recension av en utställning i Malmö i april i en Malmötidning; "Av de konstnärer vars måleri jag i år mött för första gången är Yvonne Larsson den som gjort det starkaste intrycket på mig".

Marcus Haraldsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons