Nyheter

Persikan – naturens fulländning

Len som en barnakind. Saftig som en hemlig källa. Söt som spunnet socker. Persikan är sommarens mest njutningsfyllda frukt.
Nyheter • Publicerad 11 juli 2002
Persika med zabaionekräm är en dessertfavorit.
Persika med zabaionekräm är en dessertfavorit.Foto: 

Man kan tänka på mycket när man tänker på persikor. Men den som en gång smekt en sömnig tvååring på kinden vet precis hur uttrycket persikohy uppstått. Lent, sött, rosigt och en smula ludet. Och naturligtvis - fullständigt oemotståndligt.

Det samma gäller de rosagula silkeslena sommarpersikorna som nu ligger och väntar i fruktkorgen. Upplevelsen av att sätta tänderna i en perfekt mogen persika och känna saften rinna, sötmans arom krocka med skalets lätta strävhet går inte att värdera i kronor och ören. Det handlar om sensuell lycka och naturens överlägsna fulländning.

Men det handlar också om att hitta rätt persika. Den ska vara lite mjuk, men ändå inte krockskadad. Hårda gröna persikor förtjänar inte ens att bära namnet. Men är det bara lite av mognaden som fattas går det bra att låta dem ligga framme någon dag i rumstemperatur. Persikor gillar däremot inte kylskåp.

Persikor är inte bara ett suveränt törstsläckande mellanmål och en läcker ingrediens i efterrätter. De är kanongoda i sallader och på grillspett. Persikosmaken går extra bra till kyckling, fläskkött och fisk. De blir underbart mjälla och snälla i pajer och kompotter.

Som lite extra bonus för kroppen innehåller persikor massor av nyttiga vitaminer såsom kalium, kalcium, magnesium, fosfor, C-vitamin, betakaroten och folsyra.

De är dessutom vätskedrivande, laxerande, lättsmälta och har en förmåga att rena kroppen.

En av många anledningar att ge sig ut på jakt efter sommarens mest perfekta persika – nyttigare njutning finns knappt.

Det lär finnas flera tusen sorters persikor. Oljan från vissa kärnor används för tillverkning av marsipan.

Somrig sallad med persika

2-4 personer

Persikor passar utmärkt även i maten. Gärna i sallad. Den här kan man variera lite efter vad man har hemma.

1 påse blandade salladssorter

1-2 mogna persikor

150 g bresaola eller parmaskinka

1 mozzarellaost

1/2 citron

1 chilifrukt

svarta oliver

olivolja

färska örter, t ex mynta eller timjan

flingsalt

nymalen svartpeppar

Dela persikorna på hälften och ta bort kärnan. Skär sedan fruktköttet i klyftor. Blanda försiktigt med salladssorterna på ett stort fat. Riv över bresaola och mozzarella. Finhacka chili, ta bort kärnor och det vita skiktet, och strö över så mycket du känner för.

Pressa över citronsaft och drissla sedan över olivolja. Gå över ett varv med pepparkvarnen och tillsätt en nypa flingsalt. Dekorera med färska örter och några svarta oliver.

Persikor med zabaionekräm

4 personer

Jag är ingen stor efterrättsmänniska, men det här en älsklingsdessert. Går även att göra på konserverade persikohalvor.

4 stora mogna persikor

1 1/2 dl marsalavin eller halvtorr sherry

3 äggulor

5 msk socker

1 citron

1 1/2 dl vispgrädde

50 syltade apelsinskal eller suckat

25 g pistagenötter

Skala försiktigt persikorna. Det går enklare om du doppar dem hastigt i kokande vatten och sedan sköljer dem med kallt. Picka dem med en gaffel och lägg i en skål. Häll på hälften av vinet och täck över med plast. Låt stå i kylen i minst en timme. Häll av och spara vinet.

Vispa grädden. Häll äggulor, socker och rivet citronskal i en värmetålig skål och vispa till en tjock och luftig kräm. Slå i vinet (även det som persikorna legat i) lite i taget under omrörning. Sätt skålen över en kastrull med sjudande vatten och rör i krämen tills den tjocknat ordentligt.

Tag bort från värmen och vispa krämen kall. Rör i den vispade grädden. Fördela såsen över persikorna på varsin tallrik och ställ kallt i två timmar. Dekorera med hackat apelsinskal och pistagenötter vid serveringen.

Persikopaj

6 personer

En riktig sommarpaj!

8 persikor

1 dl socker

1 tsk kanel

4 dl vetemjöl

1/4 tsk bakpulver

1 krm salt

100 g margarin

2 dl vispgrädde

2 äggulor

Blanda mjöl, bakpulver, salt och hälften av sockret i en bunke. Hacka ner smöret med en bordskniv och blanda till en grynig konsistens. Fördela smulorna i en stor vid pajform (den behöver inte smörjas) och tryck till dem lite med handen.

Skala persikorna (går lättare om man doppar dem i kokande vatten) och dela dem på hälften. Ta bort kärnorna. Fördela halvorna över pajdegen med den kupiga sidan upp. Strö över en blandning av resten av sockret och kanel. Grädda i 225 grader i en kvart.

Vispa grädden lätt och rör ner äggulorna. Häll över pajen och sätt in i ugnen igen i ytterligare 25-30 minuter.

Servera med vaniljglass.

Persikogranita

4 personer

Mera Italien. Italien är ett riktigt persikoland, där är också den här läskande sorbetvarianten väldigt populär. Kan även njutas av diabetiker eftersom den inte innehåller socker.

4 stora mogna persikor

2 msk citron- eller limesaft

2 dl vatten

3 stjärnanisar

1 kanelstång

färska jordgubbar eller hallon till garnering

Skala och kärna ur persikorna (det går enklast om du doppar dem i kokande vatten först). Skiva fruktköttet.

Värm vattnet i en kastrull så att det nästan kokar och stäng av värmen. Låt stjärnanis och kanelstånd dra i vattnet i en timme och lyft sedan upp dem.

Kör persikoskivorna i mixer med två matskedar av det smaksatta vattnet, tillsätt sedan citronsaften och kör till en slät massa.

Frys blandningen i 4-5 timmar och servera med färska jordgubbar eller hallon på toppen.

Att dricka till

Till en somrig persikosallad passar ett vitt vin bäst, gärna med frisk och kraftig smak. Prova till exempel Selva Torta Verdicchio dei Castelli di Jesi 2000 (12415), 69 kronor, eller Trapiche Chardonnay (16562), 67 kronor.

Till persikor i zabaoinekräm gör man klokast i att servera samma vin som ingår i såsen. Prova till exempel Pellegrino Marsala Superiore (8307), 93 kronor.

nyheter@kristianstadsbladet.se

Av Mia Gahne TT Spektra
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.