Annons
Nyheter

Planerad förskoleflytt upprör föräldrar

Planerna på att stänga Norretulls förskola och flytta barn och personal till Ängsgården upprör föräldrarna. –Alla är väldigt nöjda med gemenskapen på den lilla förskolan. Barnen är trygga och föräldrarna mår bra, säger Marie Klang. Både personal och föräldrar blev tagna på sängen när vi läste i tidningen att förskolan ska stängas. Vi känner oss överhoppade.
Nyheter • Publicerad 24 april 2001
Rör inte vårt dagis. Carola Andersson, Linda Ankermark och Marie Klang är några av de föräldrar som är missnöjd med förslaget att lägga ned Norretulls förskola.Bild: WILLY ALM
Rör inte vårt dagis. Carola Andersson, Linda Ankermark och Marie Klang är några av de föräldrar som är missnöjd med förslaget att lägga ned Norretulls förskola.Bild: WILLY ALMFoto: 

Föräldrarna är nöjda med Norretulls förskola och vill behålla sitt dagis, men i dag tar barn- och utbildningsnämnden ställning till ett förslag som går ut på att verksamheten flyttas till Ängsgården.

Enligt förvaltningen är arbetsmiljön i fastigheten så dålig att den inte kan utnyttjas för förskoleverksamhet längre. Lokalerna är trånga och svårjobbade och det går inte att erbjuda barnen en bra utemiljö. –Det finns stora möjligheter att kompensera med Tivoliparken, Näsby fält, museet, badhuset och Barbacka. Det utnyttjas också flitigt, säger Linda Ankermark, som har en pojke på snart fyra år på förskolan.

Annons

På Norretulls förskola finns en småbarns- och en syskonavdelning. Många föräldrar har medvetet önskat placering här just för att förskolan är så liten.

–Jag valde Norretulls förskola eftersom jag såg att min pojke skulle behöva extra stöd när han började på förskolan. Det har han verkligen fått också. På en stor förskola finns risken att han i stället stimmas upp och blir mer aktiv, säger Linda Ankermark. –Här känner alla varandra. Det blir en familjekänsla. Huset är mysigt med en massa smårum att vara i, tillägger hon.

–Personalen har gjort mycket av förskolan med sensitivitetsrum och bildrum, säger Marie Klang med en pojke på fem och ett halvt år på förskolan. Anledningen till att kommunen har för avsikt att stänga en förskola i innerstaden är ett sviktande barnunderlag.

–Vi måste flytta personal och verksamhet efter var barnen finns, säger Heléne Svensson, barn- och utbildningsnämndens ordförande. Men vuxentätheten per barn kommer inte att förändras.

Föräldrarna till barnen på Norretulls förskola är skeptiska till att kommunen vill lägga ner förskolan på grund av ett sjunkande barnantal. –Jag ser det som en mycket kortsiktig lösning. Visserligen har barnantalet sjunkit, men det kommer att stiga igen. Det går i vågor, säger Marie Klang.

–Nu har man byggt nya bostäder borta vid kvarnen, samtidigt lägger man ner en central förskola. Det rimmar illa, tycker Carola Andersson mamma till en pojke på två och ett halvt år på förskolan.

Föräldrarna är övertygade om att flytten går ut på att spara pengar.

–Det är jobbigt när en bra verksamhet inte kan få bestå, säger Marie Klang.

Flera av föräldrarna arbetar i skola och barnomsorg där de stora grupperna under senare tid allt mer ifrågasatts.

–När nu barnantalet sjunker vore det bättre att låta de stora förskolorna bli lite mindre och behålla de små, säger Linda Ankermark.

Annons

–Det är på dagis grundtryggheten skapas, säger Marie Klang. Föräldrarna är också besvikna på förvaltningens hantering av flyttplanerna.

–Vid ett möte i februari nämndes det visserligen att barnantalet sjunker. Sedan har vi inte hört något mer förrän vi läste i tidningen om flyttplanerna, säger Marie Klang. Vi, liksom personalen, blev helt tagna på sängen. Det sägs att vi föräldrar ska inflytande. Varför har man hoppat över det här?

–Man känner ju inget större förtroende för de ansvariga, säger Carola Andersson. –Har man upplevt det så här tar jag det på allvar, säger Heléne Svensson. Ledningen för verksamheten har i uppgift att förankra beslut och låta föräldrarna ha inflytande. Vi politiker är lyhörda, men vi måste också våga fatta beslut. Ibland blir det uppskattat och ibland blir människor missnöjda. Det är alltid starka intressen och vi arbetar nära de berörda. Vi måste väga samman alla föräldrars önskemål.

Flytten från Norretulls förskola till Ängsgården kan enligt barn- och utbildningsnämndens förslag ske tidigast vid årsskiftet 2001/2002 och senast vid höstterminens start 2002.

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott har frågan på sitt bord i dag och nämnden kommer att fatta sitt slutgiltiga beslut den åttonde maj.

asa.pearce

@kristianstadsbladet.se

Av Åsa Pearce 044-18 55 80
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons