Nyheter

Pocket

Nyheter • Publicerad 31 maj 2002

POCKET. Få författare har haft ett sådant inflytande över 1900-talets mera avancerade romankonst som William Faulkner (1897-1962). Trots att han var från USA - och företrädesvis gestaltade sönderfallande sydstatsmiljöer - kom hans betydelse att bli störst i Europa.

Man märker influenserna in i våra dagar, särskilt kanske hos portugisen Antonio Lobo Antunes och belgaren Hugo Claus, bägge presumtiva nobelpristagare. Själv tilldelades Faulkner - med ett års fördröjning - priset för 1949.

I likhet med Steinbeck var han en produktiv och ojämn författare, som långt ifrån alltid lyckades leva upp till intensiteten och den djärva berättartekniken i mästerverk som Stormen och vreden och Medan jag låg och dog.

Av Åke Runnquist har The Sanctuary (i original 1931) en smula förklenande kallats ”en gangsterhistoria i den hårdkokta stilen”. Med återutgivningen i Delfinpocket av Mårten Edlunds översättning från 1951 under titeln Det allra heligaste kan den intresserade läsaren för en billig penning nu bilda sig en egen uppfattning.

JAN KARLSSON

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.