Nyheter

Polisen fortsätter jakten efter påskens grova brott

Polisen i nordöstra Skåne fortsätter undre onsdagen jakten på boxsprängarna i Bjärnum, knivrånarna i Osby och personerna som gjorde inbrott i tio trailersläp i Åhus hamn och stack minst två av dem i brand. Polisen arbetar främst med så kallad inre spaning. Det betyder att man fortsätter förhör med vittnen, utvärderar förhören och den tekniska bevisning som finns och stämmer av mot olika register för att försöka få en ledtråd i sökandet efter brottslingarna.
Nyheter • Publicerad 18 april 2001

Polisens teori är att boxsprängarna tillhör en liga som åker runt i landet och spränger bankboxar och bankomater. För detta talar bland annat att flyktbilen var stulen i Tyresö.

Däremot tror polisen att knivrånet i Osby och händelserna i Åhus hamn har en mer lokal anknytning.

Bankbox sprängdes

Det var vid tretiden, natten till långfredagen som bankboxen i Bjärnum sprängdes. Två detonationer hördes och vittnen såg tre eller fyra män försvinna i en liten svart bil. Den bilen hittades på långfredagens förmiddag utbränd vid Hagsjö mellan Bjärnum och Vittsjö.

Jourbutik rånades

Strax före klockan 22 på långfredagen rånades jourbutiken QvickService i Osby av två knivbeväpnade män. De hotade innehavarens fru med kniven och han vågade inget annat än att lämna över sedlarna i kassan till den, totalt cirka 6 000 kronor. En polishund spårade männens flyktväg till en parkering ett hundratal meter bort där rånarna troligen hade en flyktbil som väntade

Släp stacks i brand

Vid sextiden på morgonen, annandag påsk, fick räddningstjänsten larm om att det brann i flera trailersläp i färjeläget i Åhus hamn. Två trailersläp blev totalt utbrända, ett kunde delvis räddas genom att det bogserades bort av brandmännen och i ett självslocknade branden. Det släpet var kopplat till en dragbil där chauffören låg och sov. Polisen har vissa "intressanta" vittnesuppgifter att gå efter i sökandet efter gärningsmännen. Misstanken gäller försök till grov stöld och mordbrand.

Lennart Svenezon

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.