Annons
Nyheter

Polispersonal varslas i Sölvesborg och Olofström

Lördag: Polisreceptionerna i Sölvesborg, Olofström och Karlshamn stängs när 27 civilanställda varslas hos Polisen i Blekinge. – Vi sänker servicenivån och gränskontrollerna kommer att ta längre tid, säger polismästare Stellan Lundin till BLT. På längre sikt kan ett eller flera av de tre polishusen stängas helt.
Nyheter • Publicerad 13 september 2003

I augusti stod det klart att Polisen i Blekinge skulle spara tolv miljoner kronor och i går eftermiddag kom beskedet hur sju av de tolv miljonerna ska sparas.

Efter MBL-förhandlingar med facken stod det klart att 27 civilanställda, främst gränskontrollanter, varslas om uppsägning.

Annons

Under senare delen av hösten ska också receptionerna i polishusen i Ronneby, Olofström och Sölvesborg stängas helt och hållet. Polishusen blir endast lokaler tillgängliga för polispersonal.

BLT skriver att allmänheten hänvisas till stationerna i Karlshamn och Karlskrona för pass- och hittegodsärenden, för att civilanställda också kan arbeta med gränskontrollerna.

I sparpaketet finns också en minskning av kostnaden för övertid, från sex till fyra miljoner kronor om året. Kostnadsgränsen för kompetensutveckling sätts till en miljon kronor.

En konsekvens av besparingarna, enligt Stellan Lundin, är att gränskontrollerna sannolikt kommer att ta lite längre tid.

Han säger vidare till BLT att besparingen på ytterligare fem miljoner kronor kan innebära att ett eller flera av de nuvarande polishusen i Sölvesborg, Olofström eller Ronneby kan försvinna.

– Det är en lokal för polispersonalen vi behöver och en sådan måste inte ligga centralt, även om det vore bra. Ett alternativ kan till exempel vara att vi flyttar in i kommunhusen.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons