Nyheter

Prisregn i Kristianstad

Kristianstads kommun delade i dag ut kulturpris, kulturstipendium samt byggnadsmiljöpris och miljöpris vid en cermoni i Konserthuset.
Nyheter • Publicerad 22 maj 2002
ulturpristagare Barbro Pergård tillsammans med stipendiaten Sofia Enghede vid prisutdelningen på onsdagen i Konserthuset.
ulturpristagare Barbro Pergård tillsammans med stipendiaten Sofia Enghede vid prisutdelningen på onsdagen i Konserthuset.Foto: Kristianstads kommuns

Hela tillställningen leddes av Birgit Skoog (s), kommunfullmäktiges ordförande, som inledde med lite hisorik om födelsedagsbarnet.

Därefter kom turen till pristagarna och årets kulturpris på 25 000 kronor gick till Barbro Pergård för hennes teaterverksamhet i Rickarum med omnejd.

– Jag står här ensam, men hela Rickarums byateater arbetar för att kulturen på landet ska leva och vi hälsar er välkomna till oss i sommar, för vi har plats för alla, sa hon efter att ha mottagit priset.

Årets kulturstipendium på 25 000 kronor gick till Sofia Änghede och Lina Håkansson från Kristianstad, som får dela på pengarna. Sofia Änghede studerar film och fotografering i Göteborg och Lina Håkansson är elev på Balettakademin i samma stad.

Årets miljöpris för 2001 på 10 000 kronor gick till Ateljé Lyktan, som har miljöanpassat sin produktion genom att nästan helt ha övergått från lösningsbaserad till pulverbaserad lackering. Årets byggnadsmiljöpris på 10 000 kronor gick till The Absolut Company för att deras nybyggnation i centrala Åhus har anpassats väl till omkringliggande kulturhistoriska värden.

Peter Maunula

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.